perjantai 4. marraskuuta 2011

Vesipäiväraportti

Olen tässä viettänyt varsin nestepitoista päivää. Mummoluontoisille huolehtijoille tarkennus heti alkuun: Pääni on vesiselvä ja kehon alkoholipitoisuus pyöreä nolla! En ole intoutunut klubielämästä, enkä iltojeni tuhlaamisesta Bournemouthin yökerhoissa (pahoittelut em. verbin käytöstä niille, joille baarimaailma on henki ja reikä). Samalla kumoan myös toisen mahdollisen epäilyksenne: En pode niin korkeatasoista syysmasennusta, että se ajaisi minut ryypiskelemään yksinäni pienessä opiskelijahuoneessani, olkoonkin, että kahden litran päärynäsiideri kustantaisi puolet vähemmän kuin iltapalaksi nauttimani 2dl vaniljajogurtti ja reilun kaupan banaani. Vettä laimeammissa on siis pysytty ja tullaan pysymäänkin (viimeistään tämänpäiväisen alkoholiluennon jälkeen).

Mistä siis on peräisin tämä kosteustasapainon äkkijyrkkä noususuhdanne? Vastaus: Lukuisen kosteuttavan tekijän yhteisvaikutuksesta.
Syy nro 1) Olen Britanniassa ja täällä on syksy. Ne, jotka tuntevat Britannian maantietoa ja (ennen kaikkea) stereotypioita, osaavat laskea yksi yhteen. Vettä tulee kuin Esterin sanonko mistä(?) ja saarivaltiolle tyypillinen nahkean nihkeä sadevesi peittää kaiken näkyvän ja olevan limaisen kelmunsa alle. Lenkkarini ovat kastuneet ja kuivuneet niin moneen kertaan, että on vain ajan kysymys milloin ne muuttuvat rusinoiksi. Näköjään Catmandu-laatuun voi kuitenkin luottaa, sillä toistaiseksi popot ovat säilyneet uudenveroisina kaikista lätäkkö- ja suihkukokemuksistaan huolimatta. (Huom: Tämä välimainos on täysin puolueeton ja perustuu rehelliseen, henkilökohtaiseen käyttäjäkokemukseen. Sukulaisiani tai ystäviäni ei ole töissä Catmandoon tehtailla)

Säästä on kiva puhua silloin kun sää on kiva. "Nice weather, isn´it?" Britit ovat kuuluisia small-talk-taidoistaan, mutta missään ei mainita säätilamuutosten vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen. Sateella täällä ollaan sanattomia! Olen havainnut, että mitä syksymmälle mennään, sitä harvempi moikkaa perinteiseen tapaan: "Hi, how are you?" (=Moi! Mitä kuuluu?) Loka-marraskuusta alkaen täällä tervehditään tönkköön suomalaiseen tyyliin: Hi! (=Moi!) Vaikka ensimmäiseenkään ei kuulu vastata perusteellisella selonteolla päivän tapahtumista, seuraavaan ei missään nimessä tule vastata muuta kuin ytimekkäällä vastaiskulla: Hi! Enempää ei tarvitse kysyä. Taustalla lienee oletus siitä, että sateella kenellekään ei voi kuulua hyvää.

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Siirrytäänpä ulkoa sisätiloihin, eli suoraan kemian laboratorioon. Märkyysolotilan aiheuttaja osa 2) Virtsanäytekoe. Laboratoriotunnilla analysoimme vapaaehtoisten lahjoittajien virtsanäytteiden C-vitamiinipitoisuuksia. Ensimmäisen näytteen luovuttaja oli nauttinut tavallisen terveellisen aterian, seuraavan näytteen antaja oli lisäksi juonut litran appelsiinimehua ja seuraavan näytteen antaja napsinut lisäksi muutaman C-vitamiinipillerin. En rasita teitä akateemisilla faktoilla, mutta mainittavan arvoista on kertoa että liiallinen C-vitamiini ei edistä terveyttä, koska kehon maksimirajan ylityttyä ekstra-aines erittyy virtsaan. Tulos ei siis yllättänyt: Kakkoskaverin, samoin kuin tablettihemmon ureat olivat miltei 100% C-vitamiinia. Perusruokavalion lisäksi ei tarvitse napsia nappuloita! 

Nesteasia jatkui seuraavalla luennolla. Vesi vaihtui alkoholiin. Kunkin tuli merkitä listaan montako annosta alkoholia tuli nautittua edellisenä päivänä. Opettaja myhäili, että taitaa olla krapulassa osa porukkaa eilisen opiskelijariennon jäljiltä. (heh heh) Lista oli itse asiassa varsin yllättävä: naisten listalla viisi nimeä (omani mukan luettuna) näytti pyöreää nollaa, ja loput 8 vastannutta olivat nauttineet maksimimäärän eli yli 10 annosta. Miesten lista näytti tismalleen samalta: 5 nollaa ja muutama överikymppi.

Mitä tästä opin? Uudelleen sen saman asian, jonka olen todeksi todennut mitä ihmeellisimmissä asiayhteyksissä. Ääripää on ylivoimaisesti suosituin sijainti.


***   ***   ***   ***   ***   ***

Siirrytään kohtaan nro 3) Vesi on aiheuttanut ongelmia myös täällä kotona. Kääntäen=Vettä ei tule. Ei ainakaan säännöllisesti, eikä varsinkaan tahtoni mukaisesti. Pitkäkestoiseen muistiini on tallentunut seuraava toimintaohje jo lapsuudesta saakka: On=päällä. Off=Pois päältä. Punainen=Lämmin. Sininen=Kylmä. Viisivuotiaana oppimaani taitoa olen menestyksekkäästi käyttänyt hyväksi myös täällä Briteissä, jossa punainen ja sininen ovat harvinaisen selkästi erotettavissa toisistaan. Ne ovat nimittäin kokonaan eri hanat. Punaisesta hanasta tulee kuumaa ja sinisestä kylmää vettä. Ihanan helppoa elämää! Syväänjuurtunut tietotaitoni osoittautui kuitenkin epätodeksi, koska viimeiset kaksi päivää kaikista hanoista on tullut pelkkää kylmää vettä.


Kilttinä tyttönä odotan josko joku muu viitsisi valittaa isännöitsijälle ensin. "I am fine," hymyilen vaikka nyppii. Kunhan pohjatyö on hoidettu eli joku toinen saanut ylleen kitisijän leiman, voin minäkin mainita asunnossani ilmenneistä ongelmista vaikkapa sähköpostin välityksellä. Toisin sanoen= anonyymisti kasvojani menettämättä. Lopulta kun valittajakomppaniaan on siunaantunut vähintään satakunta opiskelijaa(asutolassamme on 210 asukasta), saatan hyvinkin liittyä tuohon vuokranalennusta vaativien opiskelijoiden kapinalliseen joukkoon.

Lämmintä suihkuvettä odotellessa kuljen koulusta kotiin kiertoteitä pitkin ja annan hiusteni kastua sateessa suihkunraikkaiksi. Nice weather isn´t it?