maanantai 16. tammikuuta 2012

Food of the day: Seeds

Harva se päivä käteeni tarttuu harvinaisen hyviä ja toisaalta myös erityisen huonoja elintarvikelöydöksiä brittiläisistä supermarketeista. En voi olla jakamatta näitä ihme-tuotteita teidänkin kanssanne, joten tästä se lähtee Alias Here we go! Ensimmäinen superlöytö ihan tavallisesta ruokakaupasta:

Ruokatohtorin siemensekoitusPaahdettu siemensekoitus sisältää auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä, pellavansiemeniä, seesaminsiemeniä sekä hampunsiemeniä. Siemenseosta on ryyditetty vehnättömällä soijakastikkeella, joka sisältää soijapapuja ja merisuolaa. Ravintoarvoiltaan sekoitus on erinomainen ja ravitsemuksellisesti täysipainoinen:

* 100g pussillinen sisältää:

25.3 g proteiinia. (Vertaa=Päivittäinen proteiinin saantisuositus 35-45 grammaa)
2.4 g hiilihydraattia luonnollisina sokereina
51.3 g rasvaa
josta tyydyttyneitä 11.7 g
17.6 g kuitua
1.0 g suolaa

*1 annos on arviolta 25 g

***  ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***  ***
Siemenet ovat vertaansa vailla oleva superruoka. Pienessäkin määrässä siemeniä on runsaasti hyviä rasvoja, proteiineja, hivenaineita ja vatsaa helliviä kuituja. Siemenet ovat ihmisen alkuperäistä ja luontaista ravintoa, joita jo kivikauden miehet ja naiset käyttivät ravinnokseen. Nykypäivän ravitsemusmaailmassa siementen kohtalo on kuitenkin toistaiseksi kovin kurja ja käyttäjäkunta suppea. Lieneekö syynä pikkuisten jyvästen mauttomuus, täyttämättömyys tai kenties käyttö-ohjeettomuus?

Tiedä häntä, mutta onhan se ihan päivän ja yön selvä asia, että pikkunälän yllättäessä tulee hyllystä napattua mukaan ennemminkin se rasvan ja sokerin (=välittömän energian) täyteinen suklaapatukka kuin.. come on! siemeniä! Myönnän kernaasti, että ei niillä nälkä lähde, mutta lompakko kevenee senkin edestä. Ja mihin niitä voi edes laittaa? ihmettelee moni ja pällistelee ylläolevaa siemenpussin (niin, siemenpussin) kuvaa pieni huvituksenvirne suupielessään. Vastaus on tässä= Suuhun, ystävä hyvä, suuhun!
Ei nyt tehdä asioista kuitenkaan mahdottoman vaikeita. Omia makumieltymyksiään on lupa seurata, vaikka lähtisikin etsimään terveyttä edistäviä ruokavaihtoehtoja. Terveellinen ruokavalio ei auttamatta tarkoita pahaa makua ja herkuista luopumista! Nou nou! Kukaan ei pakota mussuttamaan siemeniä suoraan pussista, tai muuttumaan talitintiksi. En minäkään tee niin. Hyi olkoon! Missä Snickers patukka?

Ennen kun tartutte muihin herkkuihin, miettikää olisiko teissä kuitenkin potentiaalia siementen suurkuluttajiksi. Tässä muutamia vaihtoehtoja, joista osa vaatii hieman vaivannäköä, mutta sellaista elämä on. Vaivan näkemistä elämän eteen. Ei tehdä siitä liian monimutkaista, jookos kookos?

Nauttikaa siemenenne esimerkiksi seuraavissa muodoissa ja takaan että kroppa kiittää ja ruoansulatus niiaa syvään. Reseptit löytyvät sivujeni oikeassa laidassa olevasta "Terveyttä lautaselle" -laatikosta.

* Siemenleipä/-rieska
* Vihreä salaatti siementen kera
* Seesami-manteli patukat
* Tuorepuuro
* Sesam-broileri
* Hampunsiemenjäätelö
* Rucola-pekoni-pinjansiemen pasta
* Speltti-pellavansiemen-pizzapohja

* Pinjansiemenillä ja rucolalla kuorrutettu lohi

Siinäpä muutama suosikkilöydökseni! 

Siemeniä voit huoletta heittää sekä leipätaikinoiden, salaattien että liharuokien joukkoon, paahtaa pannulla, tai ripotella valmiiden annosten päälle. Jo ruokalusikallinen siemenseosta aamupuuron päällä antaa superpotkun päivään! (Vinkki: Yritä ujuttaa vaivihkaa pikulusikallinen myös perheen pikkuväen Corn flakesien sekaan)