sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Chocolate Factory Part 2

Mieltäni monelta kantilta kuohuttanut suklaatehdasretki oli sangen virkistävä ja antoisa kokemus, joka taannutti minut suoraan lapsen tasolle. Maria seitsemän vee muistutti olemassaolostaan ja innoitti Maria kaksikymmentäkaksi veen hyppelehtimään levottomana ja jännittämään tulevaa. Hip hip hurraa! Ja jänskäähän se nyt onkin, lähteä retkelle maan suurimman suklaabrändin syntysijoille haistelemaan, maistelemaan, kuulostelemaan, tunnustelemaan ja oppimaan, miten tuota jumalaista ainetta oikein valmistetaan. Ja jumalaista juurikin, suklaasta on Yläkerran Herraa isosti kiittäminen.

Pidemmittä puheitta, suunnatkaa katseenne maahan ja seuratkaa Jalin jalanjälkiä suoraan Suklaatehtaan uumeniin. Tervetuloa! Tästä alkaa virtuaalikierros Cadburyn Chocolaatin Dream Worldiin!


                                                        No worries!  Let´s keep going!

                                                            Suklaan alkutaipaleet... 


"Suklaan tarina juontaa juurensa tuhansien vuosien päähän historiaan, jolloin villit kaakaopapupuut kasvoivat Keski-Amerikan sademetsissä. Nuo sademetsät vastaanottavat vähintään 250 senttimetriä sadevettä vuosittain ja ovat kotina sadoille kasvi- ja eläinlajikkeille. Sademetsät ovat olennainen osa ekosysteemiä, ei pelkästään sen asukkaille, vaan kaikille maapallon asukkaille, koska ne auttavat kontrolloimaan maapallon ilmastoa. Surullista kyllä, kun sademetsiä tuhotaan ja raivataan, ilmaan vapautuu hiilidioksidia, joka aiheuttaa ilmakehän lämpenemistä. -Tämä on nimeltään kasvihuoneilmiö. Myös ihmiset käyttävät hyödykseen monia sademetsämateriaaleja ja esimerkiksi monet lääkkeet (aspiriini), kemikaalit, kosmetiikkatuotteet ja ruoat ovat peräisin sademetsien kasveista."


"Kaakaosta tuli elintärkeä kasvi Maya-intiaaneille. Sitä ei käytetty ainoastaan juomana, vaan se muodosti myös perustan ihmisten väliselle kaupankäynnille ja lahjuskulttuurille. Kaakaopapu oli niin tärkeä kasvi, että Mayat murehtivat kovasti papuplantaasien tuhoutumisesta tai satojen epäonnistumisesta. Estääkseen tuhoa tapahtumasta he uhrasivat jumalilleen ja rukoilivat satoisien kausien puolesta. He olivat omaksuneet monimutkaiset uskomusperinteet, joihin kuului satoja eri jumalia, jotka johtivat ja kontrolloivat jokaista elämän aluetta. Mayat uskoivat, että tuuli, sade, viljelmät ja jopa maan laattojen liikkeet, kuu ja aurinko olivat jumalten vallan alla. Muutamia heidän jumaliaan olivat Chac, sateen jumala, Ek Chuah, kauppiaiden ja kaupankäynnin jumala, sekä Ek Chuak, kaakaon jumala. Maya-intiaanien uskomukset sisälsivät rituaalisia uhrimenoja, muun muassa ihmisuhrauksen." 

Minua viisaammat lukijat osasivat valaista alla olevan kuvan merkityksen:  

Mayojen aikakaudella kauppaa käytiin kaakaopavuilla. Kahdella pavulla sai ostettua kurpitsan, vähän suuremmalla määrällä riistaa ja kaakaopapuaikakauden Roope Ankat saattoivat kustantaa itselleen ihmisorjan valtavaa kaakaopapulastia vastaan. Aika metkaa!
 
                                                    
Ja nyt matkaamme ajassa taaksepäin ja käymme kurkkaamassa miltä näytti John Cadburyn (12 elokuuta 1801 – 11 toukokuuta 1889) uran alkutaival. Hän oli aluksi vain pikkuruisen tee- ja kahvikaupan pitäjä Birminghamin Bull Streetillä. Ajan myötä hän kuitenkin havaitsi, että ylimystöllä oli tapana seurustella paitsi kahvin ja teen, myös kaakaon merkeissä. Hän alkoikin suunnitella entistä mehevämpiä kaaaoreseptejä kaupungin hienostoväelle ja alkoi pikku hiljaa saada suosiota puolelleen. Alussa raha oli kuitenkin tiukassa, eikä bisnes meinannut lähteä aluilleen. Ajat olivat raskaat, eikä suklaajuomaa tuntunut menevän tarpeeksi, jotta hän olisi tienannut sillä elantonsa. Hän alkoi suunnitella muita liiketoimia ja keksi alkaa valmistaa kaakaopavuista suklaata.

Ongelmia ilmeni toisen maailmansodan aikaan kun suklaan menekki oli kerrassaan heikkoa. Cadbury osallistui kuitenkin sota-aikana sotilaiden ja eristyksissä olleiden kansalaisten ravitsemiseen herkuillaan ja tuotteiden vienti jatkui sitkeästi pula-ajasta ja takkuavasta rahatilanteesta huolimatta. Bisnes lähti lopulta kukoistamaan sodan kurimuksen päätyttyä ja Cadburyn tehtaat alkoivat laajentua Birminghamin maaseudulla suuruudenhulluutta hipoviin mittasuhteisiin. Birminghamin laitamille kasvoi vuosien saatossa todellinen Cadbury-maailma, jossa ei ollut vain tehtaita, vaan myös asuintaloa työntekijöille ja muille kaupunkilaisille, koulu, sairaala, putiikkeja ja kaikki välttämättömät palvelut. Cadburyn tehtaiden ympärille muodostui ajan saatossa oma pieni kaupunki kaupungin sisällä. Ja se on säilynyt samanlaisena ja kasvattanut mittasuhteitaan vuosi vuoden perään. Loppua ei näy, koska Cadbury on levinnyt maailmanlaajuiseen suosioon.

  
May I have a dance, John Cadbury?


                                        "Big things start from small beginnings" -J. Cadbury


Bull streetiltä eli Härkäkadulta siirrymme eteenpäin kohti tehdasrakennusta. Koskea ei saa, katsoa kyllä. Cadburyn tehtaalle kuljetetaan kaakaopavut Ghanasta, mutta ennen päätymistä suklaan raaka-aineeksi niistä tiristetään irti kaakaorasva ja loput murskataan kaakaojauheeksi. Nämä vaiheet tapahtuvat Cadburyn muilla tehtailla eri puolilla Englantia. Näiltä tehtailta ainekset kuljetetaan Birminghamiin, jossa ne sekoitetaan aitoon lehmänmaitoon ja sokeriin. J. Cadbury hoksasi, että lisäaineita ei tarvita, kun käytetään puhtaita raakaineita, maitoa, sokeria ja kaakaorasvaa. Cadburyn suklaat ovatkin harvinaislaatuisen aitoa ja lisäaineetonta tavaraa.

Suurin osa tehtaasta oli harmiksemme vierailijoilta suljettua aluetta, mutta joitakin tapahtumia saimme seurata monitorin kautta tai nenä kiinni pleksilasissa. 

                                                        Here we go, yammy yammy...

 
 

Nom om nom. Seuraavaksi tutustutaan suklaatehtaan tärkeimpiin ainesosasiin, eli aitoihin Afrikassa, Ghanan metsissä kasvaneisiin kaakaopapuihin ja heidän mystiseen maailmaansa..."Olipa kerran joukko kaakaopapuja, jotka lähtivät metsästämään Cadburyn ihmeellistä ainesosaa. He matkustivat yli vuorten ja metsien löytääkseen salaisen ainesosan joka on piilotettu Cadburyn suklaisiin...

     Tiesitkö että yhdessä kaakaopuun hedelmässä on noin 40 kaakaopapua!?                                   Matkantekoa kuitenkin hidasti eräs kuolaava kaakaopapujen havittelija....


Kaakaopavuilla on lokoisat oltavat Cadburyn maassa ennen joutumistaan suklaan ainesosiksi....


Ja eikun taiteilemaan (=leikkimään ruoalla!)


    Täti näytti miten suklaamassat hyytyvät ja saavat muotonsa...


                         "Minä en syö suklaata. Olen enemmänkin sipsi-ihmisiä."  -Toinen suklaatäti


Tämä täti koristeli suklaakorkokenkää... Tyttö kameran takana olisi mielellään pistänyt kengän kitaansa... Ja seuraavaksi paluu menneisyyteen ja tutkimusmatka mainoskuvien ja vanhojen pakkausten maailmaan Cadburyn alkuajoille....Ja likimain viimeisimpänä osiona koittaa Taidesektori osa kaksi: Maria Chocolate Da VinciJa vihoviimeisimpänä muttei vähäisimpänä (päinvastoin: tärkeimpänä kaikista) pääsin taiteilemaan teille, rakkaat lukijani, Cadburyn uniikin ja ainutlaatuisen suklaapaketin, jollaista ei toista ole. Tässä se on, Designed By Maria. Paketin teksti on toki hivenen vääristynyt, mutta älkää antako sen hämätä. This is for you all eli kääntäen = Tämä on teille kaikille! =)  

                        Makoisia mielikuvanautiskeluja ja kiitos kun olitte matkassa mukana!


                      P.s. Täytyy kuitenkin pitää kotimaan puolia: Ei ole Fazerin voittanutta!