torstai 15. maaliskuuta 2012

Atkins is Back!

"Noudattakaa lautasmallia! Seuratkaa Traffic Light -Modelia! Vihatkaa Atkinsia ja syökää leipää! Kaikki annokset täytyy koostaa tärkkelyspitoisten ruokien ympärille! Rasva on vihollisesi, low-fat pelastuksesi! Juo maitoa, maitoa enemmän maitoa, että luut pysyvät kunnossa!"

Pää räjähtää. Pyörin ympäri ämpäri aivopesukoneen metallisessa rummussa ja täytyn epätiedon tuskasta ihoni alta luuytimiin asti. Mantra soi korvissani, minusta tulee lammas: bää! Olen narussa, kuristuksissa, umpisolmussa. "Olen eri mieltä!" haluan huutaa, mutta luennoitsijan asuun pukeutunut väärä profeetta tukkii suuni uuniperunalla. Minusta tulee tanskalainen; puhun englantia kuuma pottu poskessa, eikä kukaan enää ymmärrä, mitä haluan sanoa. Olisin vain infonnut, että ei, se ei ole totta. Ja että kyllä, te olette väärässä.


Kukin ryhmäläinen piti esitelmän ruokavalintoihin vaikuttavista tekijöistä. Istuin eturivissä aikomuksenani kiinnostua ja olla myötämielinen luokkatovereitani kohtaan. Alkuun nyökkäilin kannustavasti, hymyilinkin ehkä, rustasin ranskalaisia viivoja paperille ja painoin asioita mieleni pitkäkestoiseen muistiyksikköön. Sitten alkoi alamäki. Ensin joku mainitsi lautasmallin (ylistys, kumarrus ja aplodit Eat Well Badly -Platelle!). Seuraavalla slidella korokkeelle nostettiin Traffic Light Model eli liikennevalomalli (josta olen kirjoittanut aiemmissa postauksissani). Pidin kuulemaani ensin jonkinsortin vitsinä ja odotin kliimaksia. Sitä ei tullut. Likka oli tosissaan.

Esitelmäsession kruunasi kahden tyttösen esitelmä aiheesta; Dieettien vaikutus ruokavalintoihin. Meinasin hypätä penkistä, kun he tuomitsivat Atkinsin dieetin ja Paleo-ruokavalion suoraan alimpaan hemmettiin: "Nämä ovat hengenvaarallisia dieettejä." Perusteluna oli muun muassa herra Atkinsin kuolemaan johtanut sydänkohtaus 73-vuotiaana (se ei muuten ollut sydänkohtaus). Lisäksi he tiesivät, että verenpaine nousee, ravintoainepuutoksia ilmenee, hengitys alkaa haista ja paino tulee kaksinverroin takaisin, jos kyseisten ruokavalioiden jälkeen alkaa syödä hiilihydraatteja. Huidoin ilmaa kädelläni kun tuli kysymysten vuoro. Sain puheenvuoron sinnikkyydelläni, vaikka tiesin, että opettaja olisi halunnut kiertää minut katseellaan.
     
                                                      This is how it should be:


Rykäisin: "Voisitteko selventää, mistä ravintoaineista ihminen jää paitsi, jos noudattaa kyseisiä ruokavalioita täysipainoisesti? Minä en keksi yhtäkään." Tytöt kaivelivat muistilappujaan. Sitten toinen muisti: "Kuidusta! Ja monista vitamiineista, kun vihanneksia ei syödä." Mitä provokaatiomateriaalia likat ovat lukeneet esitelmää tehdessään? mietin pöyristyneenä. Jos jotakin, niin vihanneksia näissä ruokavalioissa vasta puputetaankin! Kuituväittämä on myös aikansa elänyt ja kaipaa pikaista päivitystä. Vuosikymmeniä kuultu hokema viljojen sisältämän kuidun terveyshyödyistä on joutunut syytetyn penkille globaalissa mittakaavassa. Ei kuitenkaan kaikkialla. Ei kuitenkaan Britanniassa. (Ehkäpä tuo Englannin kanaali estää tiedon pääsyn perille asti?)

Atkinsin dieetti on tunnetuin vähähiilihydraattisista dieeteistä. Sana dieetti on kuitenkin harhaanjohtava ja herättää mielikuvan laihdutusmenetelmästä. Todellisuudessa dieetti tulee kreikankielen sanasta diaita, joka tarkoittaa elämäntapaa. Atkins, Paleo (eli suomalaisittain Pellinki-dieetti), kivikauden ruokavalio, VHH ja muut hiilihydraattien karsimiseen tähtäävät dieetit juontavat juurensa samoista lähtökohdista ja perustuvat tutkittuun tietoon ihmisen ruoansulatuksen toiminnasta ja ravitsemuksellisista tarpeista. Atkins ei itse asiassa ollut ensimmäinen nero, joka keksi, että viljatuotteet eivät ole homo sapiensien juttu. Ranskalainen keittiömestari Jean Anthelme Brillat-Savarin nimittäin keksi jo Ranskan vallankumouksen aikoihin vuonna 1789, että lihomisen ja kansansairauksien taustalla ovat pääasiassa sokeri ja valkoiset jauhot. Ensimmäiset vähähiilihydraattiset dieetit kehitettiin diabetes-potilaita varten. Ruokavalio osoittautui niin tehokkaaksi, että potilaat saattoivat luopua lääkityksistä ja heidän veriarvonsa, painonsa ja ravitsemuksellinen tilanteensa kohentuivat kautta linjan. Onpas tappava ruokavalio, kerta kaikkiaan...

                                            So you call this unhealthy food?


Suomessa puhaltavat tätä nykyä raikkaat ja parantavat VHH:n tuulet. Potut ja ranskanleivät jäävät tossujen alle, kun kansa haalii koreihinsa munia ja vihanneksia, lihaa, pähkinöitä, marjoja ja siemeniä. Peukut meille! Viljatuotteiden kauppa ontuu, mikä on tietenkin sääli tuottajia ja työntekijöitä kohtaan. Tässäpä neuvo: Pistäkää leivät tulemaan rapakon yli Iso-Britanniaan! Täällä on meinaan menekkiä ja enenevässä määrin onkin. Lautasmallin irvikuvaa painetaan isommille ja isommille kankaille, sitä levitetään sairaaloihin, kouluihin ja katukuviin ja Terveyslautakunta aikoo kasvattaa suositellun hiilihydraattien määrän 60 prosenttiin koko päivän energiansaannista. Lautasmallin nyrkkisääntö paljastaa pääsyyn Iso-Britannian kansalliselle sairausepidemialle: "Base all your meals on starchy foods!" (Koosta kaikki annoksesi tärkkelyspitoisten ruokien ympärille!) What if NOT eli mitä jos kuitenkaan et?

Tämän maan maineikkaista yliopistoista valmistuu vuosittain satakunta ravitsemustieteen kandia, jotka levittäytyvät ympäri maata jakamaan kansalle epäterveyden ilosanomaa. Olen käynyt vallan kiinnostavia keskusteluja luokkakavereideni kanssa, enkä kerta kaikkiaan voi ymmärtää tätä kollektiivista maalaishölmöyden ja kyseenalaistamattomuuden asennetta. Valtaosa luokkani 30 oppilaasta tuntuu pitävän opettajia suurina oraakkeleina, joilla on oikeat vastaukset jokaiseen suureen kysymykseen. Tärkeimmät vastaukset löytyvät postaukseni ylälaidasta. Lehmitilaa pyörittävä opettaja ei siedä yhtäkään vastalausetta maitoa kohtaan ja jostain kumman syystä puolustaa leipää, pottua, makaronia ja brittiläisiä perinteitä, kuten pasteijoita, piiraita ja peruna-juusto-painotteisia ruokia henkeen ja vereen. Eikö tämä ala olla jo surullista?


Tytöt lopettivat esitelmänsä aplodien saattelemana. Minä läpytin farkkukankaan peittämää reisilihasta, tap tap. Opettaja hymyili maireasti pöytänsä takana ja veteli plusmerkkejä arvostelukirjaan. Hienoa työtä tytöt. Näin me yhdessä edistämme kansansairautta ja autamme lääketeollisuutta kehittämään uusia pillereitä uusien sairauksien hoitamiseksi. Pyörät pyörivät ja yhteistyö kulkee kitkatta etiäpäin.  

Tai siis kulkisi, jos kukaan ei nousisi barrikadeille. Mutta minä olen mummo lumessa ja kapula rattaassa. Tarvon läpi kinosten suostumatta moottorikelkan tarjoamaan kyytiin, enkä vavahda kasvoille tuiskuavaa loskamyräkkää. Ja ihan vaan opettajalle tiedoksi; meitä vastatuuleenkulkijoita on enemmän kuin uskallat villeimmissä visioissasi kuvitellakaan. Me emme luovuta, koska maanpäällinen tehtävämme on sammuttaa epätotuuden torvet ja välittää puolueetonta tietoa terveyttä edistävästä ravinnosta. Saanen udella ihan mielenkiinnosta; mitä muita linkkejä ja suhteita opettajattarella mahtaa olla elintarviketeollisuuteen?