torstai 19. huhtikuuta 2012

Vielä se masennus iloksi muuttuu

Mielenterveysongelmat ovat yksi aikamme vitsauksista. Tutkimusten mukaan joka päivä viisi nuorta aikuista jää varhaiseläkkeelle mielenterveysongelmien takia. Luin jutun Suomen armeijan tilanteesta ja alokkaiden aktiivisuudesta: pääasialliset keskeyttämisen syyt ovat mielensairaudet, joiden perässä hyvänä kakkosena tulevat tuki- ja liikuntaelinsairaudet. 16-25-vuotiaiden nuorten mielenterveysongelmat tuplaantuivat vuosien 2009 ja 2010 välillä ja päihdeongelmat lisääntyivät vastaavasti yli 30 %. Luvut perustuvat 16–25-vuotiaiden nuorten kanssa työskentelevien nuorisotyöntekijöiden arvioihin.

Ihminen on fyysispsyykkinen kokonaisuus. Tätä mantraa olemme itse kukin saaneet kuulla niin median kuin lähipiirin ihmisten ja omalääkäreidemme suista. Mutta totuus ei pala edes juhannuskokossa. Mieli ja keho ovat yhtä. Ravitsemussuosituksissa, naistenlehdissä sun muissa ruoka-asioita ajavissa julkaisuissa puhutaan siitä, miten ruoka vaikuttaa kehon toimintaan ja miten eri ruoka-aineilla voidaan parantaa fyysistä jaksamista ja nostaa energiatasoa. Kehollisuuskouhotuksen keskellä unohtuu helposti ihmisen kokonaisvaltaisuus, se, että ravinto vaikuttaa suoraan myös psyyken toimintaan.

                                            Mielen häiriöt ja niihin vaikuttavat tekijät


Väitänkö siis, että mielenterveysongelmat ovat parannettavissa ruokavaliolla? Kyllä ja en. Kokemuksesta tiedän, että vajaa ja yksipuolinen ravinto aiheuttaa muutoksia aivotoiminnassa. Fysiologisesti tämä selittyy muutoksilla aivojen välittäjäaineissa, hormonitoiminnassa ja soluaineenvaihdunnassa, jotka kaikki vaativat riittävästi ravintoaineita, vitamiineja ja antioksidantteja toimiakseen täysteholla. Monet mielenterveyshäiriöt saattavat johtua täysin tai osittain väärästä ravitsemuksesta, mutta vielä tärkeämpää: huono ravitsemus ylläpitää mielenterveysongelmia ja päinvastoin. Täysipainoinen ravitsemus korjaa masentunutta, ahdistunutta, stressaantunutta ja jopa psykoottista mieltä. Moni psykiatrisen osaston potilas saa mielensä tasapainoon oikean ruokavalion ja terapian avulla ja jopa skitsofreniaan suotuisasti ja haitallisesti vaikuttavia ravintoaineita on löydetty. Amerikkalaisessa vankimielisairaalassa tehtiin kokeilu, jossa ruokalan koko tarjonta muutettiin vähähiilihydraattiseksi. Tulos oli selkeä: vankien aggressiivisuus väheni radikaalisti.

Serotoniini on yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista hormoneista ja kuuluisa hyvää oloa tuottavista efekteistään.  Se on verihiutaleista vapautuva, verisuonia supistava kudoshormoni ja aivojen välittäjäaine. Serotoniini vaikuttaa mielialaan ja osittain myös unenlaatuun ja sen vajaus ilmenee alakulona, apatiana, masennuksena, kroonisena väsymyksenä ja psyykkisenä turtumisena. Oletko koskaan sanonut: "Mikään ei tunnu miltään." ? Minä olen. Liian usein ja aivan liian pitkään. Taisi korvien välissä olla tuolloin vakavanlaatuinen serotoniinivajaus.


Serotoniinin puutteen on todistettu aiheuttavan myös impulsiivista ja väkivaltaista käytöstä (koen tarpeelliseksi lisätä: minulla ei sellaista ilmennyt). Syynä lienee tunnottomuus ja henkinen paha olo, joiden tilalle on saatava keinotekoista täydennystä, kuka milläkin keinoin. Serotoniini on välttämätön hormoni psyykkisen tasapainon ja mielihyvän kannalta, muttei suinkaan ainoa tekijä mielenterveyden ylläpitämisessä. Myös vitamiinit, hivenaineet, muut ravintoaineet ja hormonit ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Alkoholinkäyttö ja tupakointi puolestaan aiheuttavat käänteisen efektin:  alkoholi kiihdyttää tryptofaania hajottavan entsyymin tuotantoa, jolloin serotoniinia ei vapaudu aivojen käyttöön. Tryptofaanin puutos saattaisi selittää baari-illan jälkeiset morkkikset ja aamuisen alakulon. Alkoholin liikakäyttö onkin tarinan aihe erikseen, mutta lyhyesti: aivosolujen toiminta hidastuu ja huomiokyky heikkenee. Kohtuukäytöstä on todettu olevan hyötyä, sillä lasi viiniä päivässä näyttää suojaavan hermosolujen rappeutumiselta, vilkastavan verenkiertoa, laajentavan verisuonia ja vilkastuttavan hormonitoimintaa.


Nikotiinin tiedetään lisäävän masentuneisuutta, koska tupakka vaikuttaa aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan. Parhaimmillaan rööki saattaa toki kohentaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, mutta nikotiinin haitat kumoavat kuitenkin näennäiset edut kymmenen nolla. (Näennäisiä etuja: iäkkäille ihmisille tehdyissä ruumiinavauksissa on todettu, että tupakoitsijoiden aivoissa on vähemmän Alzheimerille altistavia muutoksia, koska nikotiini matkii asetyylikoliini-nimisen hermovälittäjäaineen toimintaa ja tehostaa muistia. Samoja vaikutuksia yritetään kiivaasti siirtää nikotiinilaastareihin, jotka eivät aiheuta tupakoinnin haittoja)

Masentaako? Ketuttaako (huomaa v-alkuisen verbin pehmennetty versio)? Hätä ei ole tämän, eikä tuonnäköinen, vaikka ojanpohjalla maatessa maailma tuntuukin potkivan päähän. Stop siihen paikkaan! Näen sinun suuntaavaan kulkusi salaiselle herkkukaapille, mielesi halajaa suklaata ja sokeri-rasva-keksejä jäätelöannoksen kera. En liene ihan kauhean väärässä? Masentunut mieli janoaa pikaista energiaa, koska hermokudos käyttää ensisijaisena energianlähteenä glukoosia. Aivot käyttävät osan sokerista, mutta ne tarvitsevat jatkuvaa sokeritäydennystä pitääkseen serotoniinitasot koholla. Muutoin iskee sokeripiikin pudotus, väsymys, masennus ja kaksinkertainen mieliteko. Suklaa ei ole synti, päinvastoin, mutta pysyviin tuloksiin ja parempaan vointiin pyrittäessä se ei myöskään ole autuaaksi tekevä ihmelääke.


Omilla ruokavalinnoilla on mahdollista vaikuttaa serotoniini-hormonin erittymiseen ja toimintatehoon elimistössä. Masentunut mieli himoitsee serotoniinia, jota tryptofaani-niminen aminohappo tuottaa. Ruoan mukana saatava trypofaani survoo itsensä läpi aivojen veriaivoesteestä ja vapauttaa serotoniinit pääkopan sisään. Tsadam! Siellähän pyörivät ja nostavat hymyn huulille! Näitä ihmiselle välttämättömiä aminohappoja saa muun muassa maitotuotteista, kananmunista ja soijasta. Serotoniinin vapauttamsien lisäksi tryptofaani toimii proteiinien rakennusaineena ja siitä muodostuu myös unenlaatuun vaikuttavaa pimeähormonia, melatoniinia sekä niasiinia.

Länsimaiden masennusepidemia saattaisi hyvinkin selittyä ruokavalion köyhtymisellä. Elintärkeitä Omega-3 rasvoja nautitaan huomattavasti niukemmin kuin ennen, kiitos keinorasvateollisuuden ja vielä pahempaa; vähärasvaisuusideologian.Omega kolmoset suojaavat solukalvoja, jotka ovat päävastuullisia toimijoita hermosolujen viestinvälitystehtävissä. Kolmosten on todistettu suojaavan kaikilta aivoihin vaikuttavilta sairauksilta, niin mielenterveys- kuin muistisairauksilta. Nämä kaksi sairauskategoriaa ovat nousseet merkittävimmiksi ryhmiksi kaikissa länsimaissa rasvapelottelun ja rasvojen muokkauksen seurauksena.

Rasvaisen kalan maissa sekä masennuksen, sydäntautien ja muiden kroonisten kansansairauksien esiintyminen on huomattavasti alhaisempaa kuin maissa, joissa kalankäyttö ravintona on vähäisempää. Pohjois-Savon kyselytutkimuksessa on myös selvitetty kalansyönnin ja masennuksen yhteyttä. Tulos oli simppeli: vähintään  2 kertaa viikossa kalaa popsivilla oli vähemmän masennusta kuin niillä, jotka söivät kalaa harvoin tai eivät koskaan. Omega kolmoset ovat todellakin avain sekä aivojen, että koko sydän- ja verisuonisysteemin hyvinvointiin.

What to do? Eli mitä tehdä ja mitä syödä? Minulla ei ole tarjota vallankumouksellisia ohjeita, jotka eivät olisi jo yleisesti tiedossa. Mutta toisinaan itse kukin kaipaa pientä muistinvirkistystä, etenkin jos muisti on hämärtynyt omega kolmosten puutoksen ja teollisesti tuotetun epäravinnon seurauksena. 

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Pidä pääkopastasi huolta seuraavin keinoin:

* Nauti rasvaista kalaa vähintään kahtena päivänä viikossa (lohi, muikku, siika, silakka)

* Syö munia! Nykyisten tutkimusten mukaan kananmunia voi syödä miltei päivittäin, japanilaiseen tyyliin. Kananmuna sisältää mielettömät määrät eri vitamiineja ja mikroravintoaineita, eikä keltuaisen kolesterolilla ole vaikutusta elimistön kolesterolitasoihin.

* Käytä ruoanlaitossa voita, oliiviöljyä tai kookosrasvaa. Jätä hyllyyn margariinit, rypsiöljy, sekä kaikki muut keinotekoiset- ja kasvirasvat.

* Kokoa lautasillesi vihanneksia ja kasviksia kaikissa sateenkaaren väreissä ihan varje dag.

* Tarkista B-vitamiinin saantisi ja täydennä tarvittaessa purkista. B-vitamiinin lähteitä: täysjyvätuotteet, liha, maitotuotteet, kasvikset, maksa, pähkinät ja banaani.

Fakta: B-ryhmän vitamiinit - niasiini, riboflaviini, tiamiini, pantoteenihappo, biotiini, B-6, foolihappo ja B-12 vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin. Foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin puute voi johtaa aivotoiminnan heikkenemiseen. Hermosto ja immuunisysteemi tarvitsevat B-vitamiineja muun muassa vastustaakseen stressin vaikutuksia.

* Tarkista D-vitamiinin ja C-vitamiinin saantisi. Kesä tulee, eli ei kun ulos aurinkoon ja kalaa grilliin kera kasvisten!

* Ota tarvittavat vitamiini- hivenainelisät, joilla on ratkaiseva rooli aivojen verenkierrossa ja ravintoaineiden hydyntämisessä ja joita emme useinkaan saa riittävästi nykyisestä tehotuotetusta ravinnosta.

* Jätä ruokavaliosta pois kaiki keinotekoisesti makeutetut kevyt- ja light-tuotteet. Keinotekoisten makeuttajien, kuten aspartaamin ja asesulfaani K:n on todettu vaikuttavan negatiivisesti aivojen välittäjäaineisiin. Myös fruktoosia ja glukoosi-siirappia sisältäviä tuotteita on syytä välttää.

* Nauti luomulihaa ja riistaa. Luonnollisesti kasvaneissa ja ruokituissa eläinperäisissä tuotteissa on kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot helposti hyödynnettävässä muodossa, sekä B-vitamiineja, joita ei kasvikunnasta saa. Amino hapot ovat keskushermoston (aivojen) ja selkäytimen tärkeimpiä neurotransmittereita eli välittäjäaineita.

Jätä hyllyyn lihat, joiden alkuperää ei tule selville, mutta myös osa, jotka ovat selvää pässinlihaa; esimerkkinä viljaporsas. Vilja ei ole porsaan ruokaa ja viljalla ruokitun porsaan (kuten soijalla ruokitun lehmän) lihassa omega 6 ja omega 3 -rasvat ovat epäedullisessa suhteessa tulehdusta aiheuttavien omega 6-rasvojen eduksi.

* Syö tomaattia! Tomsku ansaitsee erityismaininnan lykopeeni-nimisen karotenoidin ansiosta. Kyseisen väriaineen on todettu ennaltaehkäisevän useita syöpiä, dementiaa, Alzheimerin tautia ja muita aivoperäisiä sairauksia.

Yllättävää kyllä; tomaatti on ravintorikkaimmassa muodossa lisäaineettomassa, sokerittomassa tomaattimurskassa, sekä kuivattuina. (jos ostat kuivattuja, tarkista öljy. Jätä hyllyyn kasvisöljyissä lilluvat tomaatit)

* Pistele pähkinöitä ja sulattele siemeniä! Nuo pikkunatuset ova ensiarvoisia hyvien rasvojen ja vitamiinien lähteitä päivittäiseen käyttöön.

* Nauti lasi punaviiniä päivässä pitääksesi verisuonet elastisina ja veri virtaavana. Toistan: lasi päivässä.

* Tumppaa tupakka ja lähde liikkeelle!

* Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: aktivoi aivosi! Tee ristikoita, neulo, virkkaa, lue lehtiä ja kirjoja, sosialisoidu, kokkaa, tartu haasteisiin, tee muutoksia arjessa, relaa, mutta älä unohda kelaa! ;)


18 kommenttia:

 1. Taidanpa mennä hakemaan keittiöstä kourallisen pähkinöitä. Ja tehdä huomenna aamiaiseksi munakkaan. Olet oikeassa - ihmiskunta lihoo ja popsii liikaa kaloreita ja samalla näännyttää itsensä ravinnepuutteeseen. Voiko näin sanoa? Ja fakta on sekin että huonoa oloa ja kaikenlaisia kipuja kärsivät kansalaiset juoksevat vuosikausia lääkäreissä, saavat yhtä jos toista hoitoa, voivat aina vaan huonosti ja aina joskus asia olisi niinkin pienestä kiinni kuin jokin ravinne tai vitamiini tai niiden yhdistelmä. No, en halua loukata lääkäreiden ammattikuntaa, kyllä hekin labrakokeensa tuntevat ja tekevät. Mutta joskus tuntuu siltä, että ratkaisuja haetaan mahdollisimman kaukaa vaikka ne olisivatkin NIIN lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, jotakuinkin noin minäkin asian ilmaisisin, vaikka varsinaisesti en tykkää puhua kaloreista. En ymmärrä koko käsitettä silloin kun pistän aivoni maalaisjärjelle, ja juuri sillä järjellä haluaisin asioita ajatella kaikkein mieluiten :> Kalori = abstrakti käsite, jolla yritetään kuvata ravinnon aiheuttamaa energian ja lämmön nousua elimistössä, huonoin tuloksin, harhaanjohtaen. Tulisi ennemminkin panostaa ravinnon laatuun, koska silloin ne "kalorit" kyllä kolahtavat kohdilleen ihan itsekseen.

   Hyvin sanoit; ratkaisut ovat useimmiten lähempänä kuin uskommekaan. Ehkäpä elämme niin hankalaksi ja vaikeaksi muuttunessa yhteiskunnassa, ettemme voi uskoa, että vaivoihin ja ongelmiin olisi olemassa muuta kuin lääketieteen neuvoma tie. Usein kuitenkin on. Katse peiliin ja syyttävä sormi omaan napaan ;) Itse me olemme itsemme pahimmat sairastuttajat -ja parhaat parantajat.

   Poista
 2. Kiitos hyvästä blogistasi. Minä joskus seikkailen kaiken sen keskellä mikä mahtaa olla terveellistä ja mikä ei ja sinun tekstisi palauttavat mukavasti Telluksen pinnalle. Eli oikeasti syön aikas terveellisesti, mutta hienosäätö jutut meinaavat joskus tehdä sekavaksi.

  Joten kiitos tuostakin muistutuksesta kalan syönnistä kahdesti viikossa, niin pää voi taas paremmin.

  Ja blogisi ansiosta voin joskus (n. kolme krt vuodessa) syödä munkin tuntematta hirvittävää syyllisyyttä. Siinä tilanteessa vertaan itseäni englantilaisiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kannustavasta ja piristävästä palautteesta. Viimeinen kappale sai oikein hyvälle mielelle :) Joskus mietin, että toivottavasti blogistani ei tule ihan tiukkapipoista tai äärimmäisiä ruokavalioita suosivaa vaikutelmaa. Sitähän en nimenomaan aja takaa, vaikka jotkut asiat ovatkin kärjistettyjä. Hyvä saada muistutusta siitä, että teillä lukijoilla on kyllä sisälukutaitoa ;) Eikun munkki kahvin rinnalle vaan vaikka viikoittain jos suu sitä kaipaa. Siihen ei kaadu maailma saatikka terveys -päinvastoin; mieli kiittää syvään.

   Hienosäädöt ovatkin vähän niin ja näin, että kuka niitä tarvitsee missäkin määrin. Kun kokonaisuus on kunnossa ja vointi hyvä, niin todennäköisesti silloin voi hyvin. Mutta mitä tahansa oireita kannattaa tietenkin tarkkailla ja kuulostella ja miettiä minkä ravintoaineiden avulla tilaa voisi korjata, oli kyse siis mistä tahansa epänormaaliudesta; esim. kynsien lohkeilusta, hiusten rasvoittumisesta/ohentumisesta tms., ihon kuivuminen/hilseily/ihottuma tms., vatsaongelmat, mielialaongelmat, krooninen väsymys, kivut jne. Uskon, että ensitöiksi kannattaa etsiä luonnonlääkkeitä eri ruoka-aineista ennen apteekin hyllylle suuntaamista.

   Poista
 3. Maria! I love your blog! Se on niin mahtavaa kun oot noin nuori ja noin viisas! Eihän tällaisia kehumisia saisi sanoa. Suomeksi ettei nyt vaan ylpistyisi tai tekstit alkaisi mennä alamäkeä. - Ravinnosta yleensäkin voisi sanoa, mun mielestä, että ei pitäisi liikaa syödä. Vaan sopivasti. - Itse olen huomannut, että hyvä mieli tulee yleensä siitä, että nälkäänsä syö. Voi tätä ravinnon korokkeelle nostamista, mutta jos sitä niin paljon nk. pilataan niin kai se vastareaktio on juuri tämä mitä nykyaikana tapahtuu. Mutta sitä mä en tajuu, että joku vielä syö kevyt tuotteita - no, jos ne sopii niin sitten kai sitä syö, mutta seuraukset näkyvätkin vasta pitkän ajan päästä. Jne. Ja sitten moni sanoo, että kumminkin kuollaan jossain vaiheessa. Ihmeen herkästi monet niin muuten sanovatkin...hym. Mutta kiitos upeasta blogista! Uusia tekstejä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohhoh, mikä palaute. Ihanhan tässä punastuu. :) Viisaudestani en mene kylläkään takuuseen ja nuoruuskin on vähän kyseenalainen konsepti, mutta mukava kuulla, että olet erehtynyt luulemaan minua sellaiseksi ;) Nojoo, tässä se taas nähdään. Olen suomalainen henkeen ja vereen. Otan kehun vastaan sanoen: No enhän minä nyt mitään... Jos olisin edes himpun verran amerikkalainen, osaisin sanoa: Kiitos, niin olenkin. =) Mutta mihin sitä seepra raidoistaan pääsisi ?

   Joka tapauksessa kiitos hyvistä ajatuksista. Ravitsemuksesta on tullut todellakin nykyajan uskonto. Mihin tahansa kahvilaan sitä meneekin, aina saa olla todistamassa viereisen pöydän kahvikeskustelua, joka käsittelee ko.henkilöiden tai heidän tuttujensa ruokavalioita. (oikeiksi tai vääriksi koettuja sellaisia) Suomalainen häpeilykulttuuri saa tästä ravitsemushulluudesta oikein tulta alleen! Se, joka syö julkisella paikalla pullaa tai ostaa kaupasta vaaleaa leipää, saa osakseen pahoja mulkaisuja vähän "paremmilta" ja "tiedostavammilta" kanssaihmisiltä. Kukaan ei tiedä, missä mennää ja jokainen on niin kovasti tietävinään, mikä on oikein ja mikä väärin. Harva tuntuu kuitenkaan käsittävän sitä, että ei ole olemassa oikeita tai vääriä, saati sitten tappavia tai pelastavia ruokia. On vain luonnollisia ja epäluonnollisia, tasapainoisia ja epätasapainoisia ruokavalioita. Siinä kaikki. Jos on epätasapainossa, olokin on sen mukainen. Jos voi hyvin, silloin voi kaiketi hyvin ;)

   Vähärasvaisuus on aikansa elänyt ja -toivon mukaan- päätepisteeseensä tullut ideologia. Oireet ilmaantuvat yleensä n.10 vuoden sisään uusien tottumusten käyttöönotost ja nyt todella näemme vähä- ja "väärärasvaisuuden" seuraukset kansan terveydessä. En voi käsittää, miten kansa onkin saatu aivopestyä siihen uskomukseen, että luonnolliset eläirasvat olisivat pahasta ja teolliset kasvirasvat hyvästä, kun suurin osa esim.aivojen rasvasta on tyydyttynyttä rasvaa ja esim. suonten seinämiin kertyvä kolesteroli pääasiassa monityydyttymättömiä ja/tai keinotekoisesti muokattuja kasvirasvoja.

   Toki me kuolemme kaikki, eikä tässä kai ikuiseen elämään pyritäkään, vaikka siltä tämä ravitsemuskouhotus joskus vaikuttaa. Mutta terveeseen ja hyvinvoivaan elämään kannattanee kuitenkin pyrkiä, jos aikoo... no, elää terveenä ja voida hyvin ;) Kiitos itsellesi. Mukava tietää että uusia tekstejä odotellaan.

   Poista
 4. Olipas taas hyvä kirjoitus, Maria! Jostain luin vasta, että hyvinvointivaltiot ei ole koskaan olleet näin täynnä ruokaa, mutta silti niin ravintoköyhiä... Vitsit, kun en muista, että mikäs juttu se oli. Luen päivittäin kaikkia ruokaan ja terveyteen liittyviä artikkeleita enkä sitten muista, että mistä milloinkin oon lukenu. Mutta anyway, minusta vaikeus on juurikin määrissä, mitä ihmiset syö. Monet mun sukulaiset (ihan lähipiiristäkin) syö tosi terveellisesti (kalaa vähintään sen pari kertaa viikossa, paljon kasviksia ja hedelmiä, ruisleipää jne.), mutta ne määrät, huh! Todellakin vanha ja hyvä lautasmalli pitäisi opettaa monelle ihan kantapään kautta. Eihän sitä voi iltapalaksi vetää kuutta ruisleipää kaikilla lisukkeilla noin niin kuin välipalana... Mun mielestä hyvä ohje onki, että kaikkea kohtuudella. Ja voihan niitä kalorimääriäkin pakkauksista vilkasta ennen kuin suin päin koko pakettia tyhjentää.

  Meillä tykätään syödä pähkinöitä, mutta niissä on se ongelma, että ei mulla ainakaan jää siihen yhteen kouralliseen, jos ne kulhossa lojuu pöydällä ;) Vaikka ne onkin tosi terveellisiä, niin niissä on ihan hirveästi energiaa ja oli melkonen järkytys se aikoinaan huomata, juurikin vedettyäni pussillisen macadamioita naamaan :D

  Oon muuten koittanut lisätä sun blogia mun suosikkilistaan, mutta jostain syystä se nakkaa vaan sun blogin nimen sinne viimeseksi enkä mä nää, millon sulta on uus päivitys tullu. Ihan ihme juttu, muutenkin meni muuttumaan koko bloggeri, grrr.

  Ihanaa kevättä ja hyvää tulevaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Faktaa olet lukenut. Länsimaissa on ruokaa enemmän kuin koko ihmiskunnan historiassa, mutta myös enemmän ruoasta (=ravintoaineiden puutteista) johtuvia sairauksia. Syömme ruokaa, joka täyttää vatsan, muttei tarjoa juuri muuta. Eikä siinä kaikki. Suuri osa nykyisestä prosessoidusta ruoasta sisältää sellaisia rasvoja ja muokattuja hiilihydraatteja jotka estävät mahdollisten ravintoaineiden imeytymisen. 2000-luvun suurin epidemia onkin tässä: ylipaino ja aliravitsemus samassa paketissa.

   Kuten jossain aiemmin jo kommentoin. Antti Heikkilä antoi hyvän ohjeen kirjassaan: "Kaiken, mikä menee suusta sisään, tulisi sisältää muutakin kuin kaloreita." :)

   Ja niinhän se on, että helposti tulee napsuteltua koko pussi kertaheitolla jos se on siinä vierellä kokoajan. Erityisesti, jos on vielä pieni nälkä ja ruokaan on aikaa. Siksipä olisikin syytä panostaa kolmeen pääruokaan ja niiden laatuun, ettei nälkä kasva liian suureksi ja että napostelulle ei ole tarvetta. Itse en puolla sinänsä nykyistä lautasmallia, että siinä painotetaan liiaksi hiilihydraattien osuutta, mutta koon puolesta kyllä. Kuten sinäkin kirjoitit; ihmisillä on taipumusta syödä enemmän kuin on tarvis, ja siinä mennään taas ojasta allikkoon vaikka miten olisi terveellistä ruokaa. Porkanoitakin voi syödä liikaa ;)

   Samoin sinulle, oikein ihanaa ja lämmintä kevättä ja riemukasta vappua!

   Poista
 5. Loistavaa tekstiä, tätä oli kiva lukea! Sinulla on muutenkin mielenkiintoisia tekstejä. Punaviiniä ei tule juotua joka päivä, mutta muuten jo noudatankin erinomaisia neuvojasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että blogiani on mukava lukea ja että tekstit todella kiinnostavat aiheidensa puolesta.

   Monelle tuo lista voi näyttää kovin raskaalta toteuttaa, mutta kun siihen ryhtyy, voi huomata, miten hyvää ko.ruoka-aineet tekevät. Vaivannäkö terveyden eteen on vähintä mitä voimme itsemme puolesta tehdä. Sinä olet todella terveellä tiellä, jos ko. listan kohdista puuttuu vain punkku! ;)

   Mukavaa kevättä ja vappua sinulle!

   Poista
 6. Allekirjoitan TÄYSIN! Itse aloin Fitlinen tuotteista käyttää myös Omega 3:sta ja ero on ollut ihan mieletön!! Olen hyvin nopeasti tulistuvaa sorttia mutta nyt pinna venyy ja venyy :) Myös aikoinaan VHH:lla ollessani mieliala pysyi huomattavasti tasaisempana kuin normaalisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaoit oman kokemuksesi! Samanlaisia havaintoja on tullut meillä lähipiirissä ja itsellänikin. Vaikken ole koskaan mikään sokerihiiri ollutkaan ja ennemmin syönyt suolaista kuin makeaa, niin voin sanoa, että VHH-kokeilu teki minuun suuren vaikutuksen. Testasin viljojen ja sokerin jättämistä ensikerran jo muutama vuosi sitten ja totesin, että siinä on ruokavalio, jolla sekä keho, että mieli voivat hyvin :) Höpöhöpöksi väittävät ne, jotka eivät ole omalla kohdalla kokeilleet, mutta tosi on kuin vesi. Proteiinit ja rasvat kun eivät insuliinia ja sokereita heittele, vaan kropassa säilyy tasapaino läpi koko päivän. Ei iske huutavaa nälkää eikä mielitekoja ja kuten sanoitkin: pinna sen kuin venyy vaan =) Ongelmat ovatkin ratkaistavissa ja härkäset muuttuvat takaisin kärpäsiksi. Ja pelkän ruokavalion avulla!

   Ravinto on suurin tekijä sekä mielen että kropan terveydessä. Se kun on ainoa aines, jota kroppamme käyttää polttoaineena, niin onhan se maalaisjärjellä ihan selvä pyy: polttoaineen on oltava pelkkää priimaa, jos haluaa pitää koneen toimintakunnossa. Viljoilla, potuilla ja sokereilla ei pitkälle pötkitä. Omega3 on sääntö numero yksi. :) Mieletöntä, millaiset vaikutuset sillä on sinuunkin ollut.

   Kiitos vielä kerran ja mukavaa kevättä sinulle !

   Poista
 7. Olen seurannut Antti Heikkilän oppeja MTV3:n kautta, mutta pitäisi kaiketi tilata hänen kirjojaaan, joista vosin imeä paremmin nuo opit itseeni. Karppaaminen on hänen mieliaiheitaan, mutta disbeteshoitajani ei suosittele karppaamista. Olen siis diabeetikko, ja kiloja on liikaa, tosin veriarvoni ovat oikein hyvät;DD

  Mukavaa viikonloppua, Maria, sinulle.<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Aili!

   Heikkilä on varmaankin Suomen kovapäisin ja asiantuntevin karppaustuntija, jonka opeista voisi jokainen ottaa vaarin. Ihan jokainen. Oikein toteutettuna VHH-ruokavaliosta on todettu olevan apua yli 250 autoimmuunisairauteen ja se näyttää tulleen jäädäkseen kaikkien muotidieettien jälkeen. En sanoisi, että se on Heikkilän mieliaihe, vaan itse asiassa ainoa sellainen :) Hän hoitaa ihmisiä lääkkeittä ja painottaa oikean ruokavalion merkitystä kaikissa sairauksissa ja niiden hoidossa. Lukemattomat diabetespotilaat ovat toipuneet kokonaan ja luopuneet lääkityksistään siirryttyään VHH-ruokavaliolle (moni tuttuni mukaanlukien).

   Lääkärit sanovat vastaan, tottakai sanovat -heidän kuuluu noudattaa vanhoillisia säädöksiä ja huonoksi todettua virallista linjaa. Vain rohkeimmat vastatuuleenkulkijat uskaltavat nousta esille ja nostaa kissat pöydälle. Diabetes on nykyajan yksi suuri kissa, jota hoidetaan turhan päiten insuliinilla, jolla on hirvittäviä sivuvaikutuksia elimistössä. Insuliinille ei ole tarvetta enää kun verensokerit asettuvat kohdilleen ruokavalion avulla. Ja selvähän se: jos ruokavaliosta karsitaan sokerit ja hiilihydraatit ja ne korvataan kasviksilla, hyvillä rasvoilla, pähkinöillä, kananmunilla, kalalla ja lihalla, fysiologisesti voi tapahtua vain ja ainoastaan positiivisia muutoksia. Keho ei enää vaadi insuliinia mihinkään, kun liikaa sokeria ei tule. VHH on ollut diabeteksen hoitokeino jo ammoisista ajoista asti, mutta tämä totuus on piilotettu lääketehtaiden bisnesintoilun alle.

   Rohkea rokan syö ja minä tiedän, että sinä Aili olet nainen sieltä rohkeimmasta päästä ;) Olisi mukava nähdä lääkärisi ilme parin kuukauden jälkeen, kun olisit siirtynyt omin päin VHH-dieetille, saanut painon laskemaan ja sokeriarvot kuriin ruokavaliolla. Niin käy, melkeinpä vääjäämättä kun Antin neuvoja seuraa =)

   Mukavaa kevättä sinulle ja parempaa vointia !

   Poista
 8. Excellent post. I used to be checking continuously this
  weblog and I am impressed! Extremely helpful information
  particularly the final phase :) I take care of such information much.
  I was looking for this particular info for a very lengthy time.

  Thank you and good luck.

  Here is my web page :: followersempire.com
  My site - twitter followers for free

  VastaaPoista
 9. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering
  if you knew where I could get a captcha plugin for my comment
  form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

  Also visit my web-site ... get followers

  VastaaPoista
 10. Have you ever considered about including a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is fundamental and everything.
  However imagine if you added some great images or videos to give your posts
  more, "pop"! Your content is excellent but with images
  and videos, this blog could undeniably be one
  of the greatest in its niche. Excellent blog!

  my site: getting pregnant

  VastaaPoista
 11. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

  Feel free to surf to my web-site :: lloyds pharmacy

  VastaaPoista

Sulatitko tämän vai menikö väärään kurkkuun? Ekstrakupillinen auttaa mutta siihen on olemassa myös lääke: Kerro mikä mietityttää!