Reseptejä Brittilästä

Jaan täällä perinteisiä brittiläisiä reseptejä aina makeista suolaisiin, karvaisiin, imeliin ja happamiin makuelämyksiin asti. Varoituksen sananen: En ole kokeillut näitä itse, mutta joku toinen on! :) Herkkuhempukka-blogia pitävä jauhopeukalo nimittäin testailee reseptejäni tasaiseen tahtiin ja pitää minut ajantasalla mahdollisista virheistä. (Testattujen reseptien perässä maininta)












Pikkupyyntö: Mikäli kokeilet jotakin reseptiä ja koet sen täydeksi fiaskoksi(syynä ei siis saa olla oma mokailusi, vaan nimenomaan reseptin sisältämä moka), ilmoitathan minulle välittömästi, jotta voimme ehkäistä suomenlaajuisen raaka-aineidentuhlausepidemian syntymisen.

Reseptilistan menu: (samassa järjestyksessä)

Makeat herkut:
* Flapjack-Kaurapatukat
* Rocky Road-Suklaakakku
* Englantilaiset teeleivät eli Skonssit
* Bread and butter pudding -eli leipäkohokas
* Dorset cream toast -1600-luvun köyhät ritarit
* Simnel Cake -Pääsiäiskakku
* Lemon curd-muffinssit


Suolaiset suussasulavat:
* Fish&Chips
* Scotch Eggs
* Shepherd´s pie eli perunalihavuoka
* Bangers and Mash eli muusia ja makkaraa
* Toad-in-a-hole
*Welsh Rarebit-Welshiläiset Juustoleivät

Ateriakokonaisuuksia:

1) Englantilaisia aamiaisia:
* Full English Breakfast-Perinteinen englantilainen aamiainen
* Half-continental, basic breakfast -Tavisaamiaisia brittiläisittäin
* Devils kidneys -Pirun munuaiset, Edwardin ajoilta
* Kedgeree -Viktoriaanisen ajan lihariisiaamiaisruoka

2) Kello viiden Tee    TEA TIME!
* Kolmioleipiä erilaisilla täytteillä
* Juustosarvet
* Sacher-kakku
* Sekahedelmäkakku
* Suklaaleipä
* Skonssit (sama resepti, joka löytyy myös makeista herkuista)
* Spesiaaliohje: Earl Grey -siirappi

Lisukkeita:
* Lemon curd -Sitruunahyytelö
* Tartar-kastike
* Madeira-kastike

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

MAKEAT MAISTUVAISET

FlapJack

Suora suomennos= Lepattava haava                                    
Vapaa suomennos= Fläppääjä Kalle
Virallinen suomennos= Kaurapatukka

  


Mitä täytyis hankkia?
200 g voita, sekä hieman voiteluun
4 rkl vaaleaa siirappia tai juoksevaa hunajaa
200 g fariinisokeria
350 g kaurahiutaleita
150 g kuivattuja hedelmiä, kookoshiutaleita, pähkinöitä ja/tai siemeniä
hyppysellinen maustetta – esim. kaneli, inkivääri tai
muskotti.

***   ***   ***   ***

Mitä niille tehdään?

Ekaks) Lämmitä uuni valmiiksi 150˚C lämpötilaan.    Voitele uunivuoka (n. 20 x 30 cm, syvyys 4 cm).

Tokaks) Laita suureen kattilaan siirappi/hunaja sekä sokeri ja voi.
Lämmitä keskilämmöllä. Sekoita välillä ja odota kunnes voi on
sulanut ja koko seos muuttuu kinuskin väriseksi ja alkaa kuplia.

Seoksen lämmitessä voit pilkkoa valitsemasi kuivatut hedelmät ja
pähkinät samankokoisiksi paloiksi.


Sitte) Ota kattila liedeltä ja lisää sotkuun kaurahiutaleet, hedelmät, kookoshiutaleet, siemenet
ja pähkinät.

Next) Sekoita hyvin, kaada seos vuokaan ja levitä
tasaiseksi.

Lopuks) Paista uunissa 40–45 minuutin ajan, kunnes kauralevyn pinta on herkullisen kultainen. Anna jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ennen kuin leikkaat terävällä veitsellä sopiviksi paloiksi.

Kuis pidetään hyvänä? -Säilytä ilmatiiviissä rasiassa syömiseen asti. Säilyy n.2 viikkoa.

Lähde: Jamie Oliverin reseptit:
http://www.scandichotels.fi/Global/Jamie%20recipes/Jamierecipes_flapjack_FI.pdf
* Herkku-hempukan testaama

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
ROCKY ROAD

 











  
Suoraansanoen= Kivinen katu 
Kääntäen muotoillen=Rokkaava Rundi                                             
Asialinjalla= Suklaakakku vaahtokarkeilla ja pähkinöillä 

Tarttet näitä:                                                           
3-4 suklaalevyä
150 g kookosrasvaa                                               
3 dl pähkinöitä                                                       
vaahtokarkkeja
2 dl kuivattuja hedelmiä
1 paketti kuivattuja luumuja
 
Tarttis tehdä näin:
1) Pilko pähkinät, vaahtokarkit, kuivatut hedelmät ja luumut keskenään korkeaan vuokaan ja sekoita hyvin.
2) Sulata kookosrasva ja suklaa kattilassa ja kaada vuokaan seoksen päälle.
3) Sekoita suklaa hyvin ainesten sekaan.                              
4) Laita vuoka pakastimeen hetkeksi, jonka jälkeen sen voi laittaa jääkaappiin. Tarjoile jähmettynyt levy leikkaamalla siitä neliön muotoisia paloja terävällä veitsellä

Lähde: Arvostele mun illallinen Suomessa. http://www.livtv.fi/ohjelmat/arvostele-mun-illallinen-suomessa/reseptit/viihde/netin-j%C3%A4lkiruoka-rocky-road
* Herkkuhempukan testaama

***  ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
SKONSSIT
ALIAS=ENGLANTILAISET TEELEIVÄT

Britanniassa nautitaan kello viiden tee, jonka yhteydessä herkutellaan eritäytteisillä skonsseilla. Tavallisimmat skonssit tarjoillaan voin, mansikkahillon ja "clotted creamin" eli eräänlaisen hapankerman kera. Suomessa mennään kermavaahtolinjalla.

 Raaka-ainelista:
(Neljälle persoonalle)

225 g (n. 3,7 dl) vehnäjauhoa,
jossa on leivinjauhe mukana tai
tavallista vehnäjauhoa + 1 tl leivinjauhetta
50 g voita
1 1/4 dl maitoa                                                
1 1/2 rkl sokeria
1 maustemitta suolaa
Voiteluun:
maitoa

Maun mukaan... 
2 dl kuohukermaa                                   
20 g voita
1 dl mansikkahilloa

Tee näin eli follow this: 
1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Siivilöi jauhot kulhoon. Nypi voi jauhojen sekaan, niin että muodostuu ryynimäinen seos. Lisää sokeri ja suola, sitten maito ja sekoita nopeasti taikinaksi.
2. Siirrä taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Kauli noin 2 sentin paksuinen levy ja paina siitä muotilla noin 5 sentin läpimittaisia pyörylöitä. Kokoa taikinanrippeet, kauli ne uudestaan, ota jälleen muotilla, jne. kunnes taikina on loppu.(tuttu juttu joulun piparitouhuista!) Siirrä kakkuset leivinpaperilla peitetylle uunipellille, voitele maidolla.
3. Paista skonsseja 12-15 minuuttia. 
4. Täytteet: Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita kermavaahto ja mansikkahillo omiin kulhoihinsa, samoin voi. 
5. Tarjoile skonssit vastapaistettuina, mieluiten lämpiminä. Ylijäävät skonssit kannattaa pakastaa ja tarjota mikrossa tai uunissa uudelleen lämmitettyinä. (Kylmänä/jäähtyneinä nou goodii)

Lähde: MTV 3 reseptit. http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/englantilaiset-skonssit?1064420

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
BREAD AND BUTTER PUDDING
Perinteistäkin perinteisempi brittien suosikkiherkku, joka ei kukkaroa juuri kevennä.

 










Kiertelemättä= Leipä&voi-paistos
Kiertäen=Makea leipäkohokas
Vertaa(maku)=Uunissa paistetut köyhät ritarit
Vertaa(näkö)=Himalajan huiput helikopterista katsottuna

       Himalajan valmistus vaatii:
  • 25g voita, vähän ekstraa voiteluun
  • 8 ohutta paahtoleipäsiivua (vois olla hei aika jännä elämys myös ruikkarilla!)
  • 50g rusinoita
  • 2 tl kanelijauhetta
  • 3.5 dl täysmaitoa
  • 50ml vispikermaa
  • 2 kananmuna
  • 25g hienoa sokeria
  • raastettua muskottipähkinää(makua antamaan)

     










      Ja näin se kohoaa:
  1. Voitele 1 litran vetoinen uunivuoka.
  2. Leikkaa leivistä kuoret/reunat pois(eli kuitupitoisin ja ravinteikkan osa veks!). Voitele leipien toinen puoli voilla ja leikka ne sitten kahtaan osaan, kulmasta kulmaan kolmioiksi.
  3. Järjestele vuoan pohjalle yksi leipäkerros, rasvapuoli ylöspäin. Lisää leipien päälle rusinoita maun mukaann. Ripottele päälle kanelimaustetta. Toista samat kerrokset, leipä-rusina-kaneli, kunnes leivät loppuvat. Laita leipävuoka sivuun odottamaan.
  4. Lämmitä maito ja kerma kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes seoksen pintaan muodostuu kuori. Älä päästä kiehumispisteeseen asti!
  5. Riko munat kulhoon, lisää 3/4 sokerista ja sekoita kevyesti.
  6. Lisää seokseen lämmin maito-kerma-seos ja sekoita hyvin. Suodata vanukas siivilän läpi kulhoon.
  7. Kaada vanukas leipävuokaan tasaisesti kaikkien leipien päälle. Mausta muskottipähkinällä ja lopulla sokerilla. Anna seistä puolen tunnin ajan.
  8. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
  9. Paista vuokaa 30-40 minuuttia, tai kunnes vanukas on jähmettynyt ja pinta on kultaisen ruskea. Syö ja nauti pelkästään taikka vaikka vaniljajäätelön kera!

    Lähde: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/breadandbutterpuddin_85936  
***   ***   ***   ***   ***   ***

DORSET CREAM TOAST

Herkkujälkiruoka 1600-luvun reseptiarkistoista.Tunnetaan myös nimellä Panperdy Ranskan pain perdun mukaan. Pain perdu=Lost bread=Menetetty leipä (Vertaa=Köyhät ritarit)

Tässä et voi epäonnistua!



















6:delle syöjälle ja/tai syöjättärelle tarvitset:
1.5dl vispikermaa
1 munan keltuainen
1 tl sokeria
1/2 sitruunan kuori
6 siivua ranskanleipää
2 kananmunaa
15g voita paistamiseen
2 rkl auringonkukkaöljyä paistamiseen
hienosokeria
1 neljään osaan halkaistu appelsiini, leipien päälle

Ennen syöjätärten saapumista tee näin:
1. Vispaa kerma ja kananmunankeltuainen kulhossa. Lisää joukkoon 1tl sokeria ja sitruunan kuori. Kaada seos leipäsiivujen päälle ja anna imeytyä.
2. Vispaa munat kulhossa.
3. Kasta leipäviipaleet kevyesti kananmunassa ja paista voi-rypsiöljy sekoituksessa pannulla, kunnes ovat molemmilta puolilta kullanruskeita.                       















4. Tarjoile pannukakkujen tavoin sokerin ja appelsiinilohkojen kera.

Lähde: http://tastefood.info/dorset-cream-toast

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

SIMNEL CAKE 
Keskiajalla alkunsa saanut brittiläinen pääsiäiskakku. Alunperin suunniteltu äitienpäiväkakuksi. Simnel tulee latinankielen vehnäjauhoa tarkoittavasta sanasta Simila. Kakun päällä olevat 11 marsipaanipalloa edustavat Jeesuksen opetuslapsia(Juudas poisluettuna). Joissakin versioissa myös Jeesusta edustaa yksi suuri marsipaanipallo opetuslapsipallojen keskellä.











  


Tämän kristillisen herkun toteuttamiseen tarvitset:
300g vehnäjauhoja
1/2 tl maustesekoitusta
110g voita
110g ruskeaa sokeria
2 ruokalusikallista vaaleaa siirappia
350g sekalaisia kuivia hedelmiä
2 kananmunaa
n. 1 dl maitoa sekoitukseen
700g marsipaania
2 ruokalusikallista sokeriuorrutetta koristeluun(sitä mitä jouluna laitetaan piparien päälle ;))

Toteutuminen vaatii sinulta: (verta, hikeä ja kyyneleitä, otaksun)
1. Nypi voi jauhojen sekaan. Lisää joukkoon kaikki kuivat aineet, sokeri, mausteet ja kuivatut hedelmät.
2. Lisää siirappi ja kananmunat ja tarpeeksi maitoa, jotta taikinan koostumuksesta tulee pehmeä.
3. Sekoita tasaiseksi kunnes kaikki ainekset ovat tasaista mössöä.
4. Voitele pyöreä kakkuvuoka ja kaada puolet taikinasta voideltuun vuokaan.
5. Kaulitse 1/3 marsipaanista ohuehkoksi levyksi.
         










9. Nosta marsipaanilevy varoen vuokaan taikinan päälle ja kaada sen päälle varovasti loput taikinasta. Tasoita pinta nuolijalla.
10. Paista 150 asteisen uunin keskitasolla 1-1,5 tuntia, tai kunnes kakun keskelle painettu hammastikku nousee ylös puhtaana. (=Äidiltä opittu niksi). Anna kakun jäähtyä n.10 minuuttia.
11.Irrota kakku vuoasta varovasti veitsen avulla ja anna jäähtyä toiset 10 minuuttia.
12. Kaulitse toinen 1/3 marsipaanista. Valmista sokerikuorrutus ja pursuta osa kakun päälle ennen seuraavaa marsipaanikerrosta. Seuraavaksi nosta marsipaanilevy kuorrutteen päälle.















13. Painele haarukalla marsipaanilevyn reunat kiinni kakun pintaan.
14. Viimeisestä marsipaaniosasta, 1/3(joka sinulla pitäisi olla siis vielä jäljellä!) pyörittele 11 samanokoista palleroa. Dippaa jokainen pallo sokeriuorrutteessa ja asettele kakun ympärille. (katso kuva)
15. Pursuta sokeriuorrutetta myös kakun keskelle(mikäli et tee yhtä jättipalloa kuvastamaan Jeesusta). Lisää haluamiasi koristeita ihan randomina mielesi mukaan! Siinä se on. Pääsiäiskakkusi joka ei pahastu vaikka tulisi tehdyksi ei-pääsiäisenäkin.  (Siinä tapauksessa opetuslapset voi vaikka jättää pyörittämättä ja tilalle laittaa omavalintaisia koristuksia.)

Lähde: http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/easter/simnelrecipe.html


















































































***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
Lemoncurd-Muffinssit
(Elikkäs elikkäs= Sitruunahyytelöpullat paperivuoissa)

















Tällaista matskua tällä kertaa:
200g vehnäjauhoja
100g hienoa sokeria
1 egu eli kananmuna
0.9 dl auringonkukkaöljyä (omituinen mitta, mutta näin sanoi pauna-delsilitra-muuntotaulukko)
1.5 dl maitoa
1/2tl vanilliinisokeria
ja kuningasraaka-aineena: Lemon curd! (Tee se itse -ohe löytyy Lisukkeita-osiostani)
Koristeluun:
2rkl hienoa sokeria
Lemon curdia!

Ja tällaisia vaatimuksia sinuun kohdistetaan..
1. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Järkkäile 9 kpl keskikokoisia muffinssivuokia uunipellin päälle ja aseta pelti odottelemaan.

2. Vispaa jauhot ja sokeri kulhossa. Riko muna, ja sekoita joukkoon auringonkukkaöljy, maito ja valinniinisokeri. Kippaa sekoitus kerta laakista kuivien aineiden joukkoon.

3. Sekoittele varovasti haarukalla, vain sen verran että aineet ovat sekoittuneet. Lusikoi kukkurallinen teelusikallinen taikinaa jokaiseen yhdeksään muffinssivuoan pohjalle. Lusikoi taikinan päälle teelusikallinen Lemon curdia. Täytä sen jälkeen muffinssivuoat taikinalla vähän yli puoleen väliin.(Huom. Tämä tavara kohoaa uunissa.) Voit lisätä toisen teelusikallisen lemon curdia pinnalle ennen uuniin sujauttamista niin halutessasi.

4. Tyrkkää muffinssit uuniin ja paista 15-20 minuutin ajan kunnes ovat mukavasti kohonneet ja söpösti ruskistuneet. Ota uunista pois mieluiten kinnasta käyttäen.

5. Levitä Lemon curdia muffinsien päälle(jos laitoit pinnalle curdia jo ennen uuniin laittamista, mieti kahteen kertaan laitatko vielä lisää) ja ripottele pinnalle vielä tomusokeria. (raesokeria taikka nonparelleja voisi myös uskaltaa kokeilla ihan näön vuoksi!) Kermavaahtotursutus olisi myös makea lisä ja mahtiponttinen katseenkääntäjä.

6. Siirrä muffinssit sivuun jäähtymään(muttei liiaksi kuiteskaan). Syö lämpimänä teen tai kaffen kera, njam!


















Lähde eli Source: http://theenglishkitchen.blogspot.com/2010/06/lemon-curd-muffins.html 

Tietoisku:

* Useilla Yhdysvaltojen osavaltioilla on oma muffinssi:
Minnesota – mustikkamuffinssi
Massachusets – maissimuffinssi
Havaiji – kookosmuffinssi
New York – omenamuffinssi
Washington – mustikkamuffinssi
California – unikonsiemenmuffinssi
Texas – suklaakeksimuffinssi
New Jersey– karpalomuffinssi 

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
SUOLAISTA SUUSSASULAVAA

Fish and Chips


Kuten haluatte...
Terveysruokaa= Kalaa ja perunaa
Epäruokaa=Fisua ja ranskiksia
Mitä-tahansa-iltayö-mättöä=Uppopaistettua kalannäköistä ja suolaa sipsiaromilla



4 annosta
 
Jospa tekisit chipsit ihan itee:
1kg peruspottuja
1/2 tl suolaa (paitsi jos käytät brittiläistä tai suomalaista sirotinta, jossa on höllempi kansi, hups!)
Kalastuksen voi jättää suosiolla norjalaisille:
800g nahatonta, ruodotonta (väritöntä, hajutonta..) vaaeleanväristä kalaa. (epäkala=pakastesiika ajaa asian)


         Eiku hommiin!
  • Mittaa uppopaistotaikinan jauhot ja mausteet kulhoon. Nosta kulho ja olutpullo jääkaappiin. On tärkeää, että ainekset ovat mahdollisimman kylmiä.
  • Kuori perunat ja leikkaa ne sormenpaksuisiksi suikaleiksi. Upota kulhoon, jossa on kylmää vettä. Kuivaa perunat keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin.
  • Kuumenna 1 1/2 litraa öljyä valurautapadassa 150 asteeseen. Esikypsennä perunat muutamassa erässä (noin 3 minuuttia). Älä ruskista. Nosta perunat reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle astialle. Jäähdytä perunat.
  • Leikkaa kalafileet tasakokoisiksi paloiksi.        
  • Sekoita uppopaistotaikina. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat vähän lettutaikinaa paksumman seoksen.
  • Kuumenna öljy uudelleen, nyt 180–190 asteeseen.
  • Upota kalapalat taikinaan ja kypsennä ne öljyssä muutamassa erässä 4–5 minuuttia. Kääntele, jotta saat tasaisen ruskean paistopinnan.
  • Nosta kalat reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pidä tarvittaessa kuumana tarjoiluastiassa 120-asteisessa uunissa.
  • Paista esipaistetut perunat ruskeiksi ja rapeiksi. Tarjoa tartarkastikkeen kera. Tosibritti nauttii FishChipsinsä Marmiten, HP-kastikkeen ja low-fat majoneesin kera. Viimeinen luonnollisesti tasapainottamaan muuten epävakaata ravintoainetilannetta.    
Lähde: (josta muokattu) Maku-lehti 2/2011 Helena-Saine Laitinen. http://www.maku.fi/resepti/fish-and-chips 

Lisälukemista: Hyvä Peruna -Opas -The good Chip Guide (Luettavissa Ajankohtaisuutislähetyksiä-sivulla)

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Scotch Eggs

Scotch Egg koostuu kovaksi keitetystä kananmunasta ja sen ympärille kääritystä makkaralihasta, joka pyöritellään korppujauhoissa ja uppopaistetaan öljyssä.
 
Tosiäijämuonaa!

 Tarttet seuraavaa matskua:

 














4 kananmunaa 
275g makkaralihaa(?) Tulkitse itse. Eli mitä tahansa nuijittavaa nautaa tai possua jonka voi kääräistä munan ympärille 
1tl tuoreita timjamin lehtiä                                                           
1rkl pilkottua tuoretta persiljaa 
1 hienonnettu kevätsipuli 
suolaa ja mustapippuria 
1 rikottu ja hyvin vatkattu muna 
125g korppujauhoja 
öljyä uppopaistamiseen
... Joille teet seuraavalla tavalla: 
1. Keitä munia 9 minuuttia suolatussa vedessä. Kuivaa ne, liota kylmässä vedessä ja kuori.
2. Sekoita makkaraliha, timjaminlehdet, persilja ja kevätsipuli kulhossa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
3. Jaa makkarataikina neljään osaan ja litistele niistä pöydän päällä ovaalinmuotoisia lätysköitä, mitoiltaan: 12.5 cm pitkä, ja leveimmältä kohdaltaan 7.5 cm.
4. Kaada maustettu vehnäjauho suurelle lautaselle ja pyörittele keitetyt munat jauhoissa.
5. Aseta munat omalle makkaralätyskälleen ja kääri makkaraliha tiiviisti munan ympärille. Tarkista ettei munasta jää yhtään näkyviin ja että kuori peittää jokaisen kohdan.          
6. Dippaa/kierittele jokaista makkaramunaa lautaselle rikotussa kananmunassa niin että pallero kastuu kauttaaltaan.
7. Dippaa/kierittele munalla kostutetut makkaramunat seuraavaksi korppujauhoissa.
8. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Öljy on valmista uppopaistoon kun sinne tiputettu leipäpala sihahtaa ja muuttuu ruskeaksi.
9. Aseta Scotct Eggsit öljyyn ja uppopaista 8-10 minuutin ajan kunnes ovat kultaisia ja rapeita ja makkaraliha on täysin kypsynyt.
10. Nosta munat kattilasta reikäkauhalla ja aseta kuivumaan talouspaperin päälle.
11. Tarjoa jäähtyneinä esim. salaatin kera.          

Lähde(josta käännetty suomeksi): http://www.bbc.co.uk/food/recipes/scotcheggs_85851
Katso myös juttu maailman suurimmasta Scotch Eggsistä Uutissivuiltani. ;o)

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Shepherd´s Pie

Käännetään hienostuneesti=Paimenen piiras
Luetaan arkisesti= Englantilainen lihaperunasosevuoka















*4–6 satsia (riippuen normaalin annoskoon käsitteestä ja syömäreiden nälän asteesta)
Hanki:
4–6 perunaa (noin 500 g. Eli jos ei vielä tullut selväksi= 1 pottu per lärvi)
1 sipuli
400 g jauhelihaa (Britit tykkää lampaasta, jenkit naudasta, Suomessa mennään hinnan perässä, mikä johtaa auttamatta sikanautaan)
2 tl öljyä (Ravitsemusasioita tutkineena suositan oliiviöljyä. Tosibritti suosii tosisäilöttyä ja tosihaitallista transrasvaa muodossa missä hyvänsä)
¼ tl suolaa (Suomalaisbrittiläiselle kokille sallittaneen rento ote niinkin aran aiheen kuin suolan kohdalla)
½ tl rouhittua mustapippuria
4–6 annosta (esim. valmista) kantarellikastiketta
1 ps (200–300 g) kasviksia mielen mukaan (pakasteet kelpuutetaan hätätapauksissa hyvin perusteltuna)
150 g (3 dl) juustoraastetta














Hyödynnä hankkimasi ainekset:                 

1. Kuori perunat, paloittele ja keitä kevyesti suolatussa vedessä kypsiksi.
2. Kuori sipuli ja kuutioi se.
3. Ruskista sipuli jauhelihan kanssa öljyssä ja mausta suolalla sekä pippurilla. 
4. Valmista kastike pakkauksen ohjeen mukaan.
5. Kuumenna kasvikset kiehuvassa vedessä tai mikrossa nopeasti.
6. Levitä uunivuokaan ensin jauheliha, kaada päälle kastike ja levitä kastikkeelle kasvikset. Ripottele puolet juustoraasteesta kasviksille.
7. Kaada perunoista lähes kaikki vesi pois ja survo. Sose saa olla karkeaa.
8. Levitä perunasurvos vuokaan ja ripottele pinnalle loput juustot. (Aina parempi mitä enemmän ripsahtaa)
9. Paista ruokaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes ruuan pinta on saanut väriä.
10. Tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa. (Jos haluat seurata brittimeininkiä, ketsuppia ja majoneesia ei sovi unohtaa!)

 












Lähde(josta muovattu suuhun sopivaksi): 
Marita Suontausta http://www.kodinkuvalehti.fi/ruoka/resepti/1414/shepherd_s_pie


Rohkeat rokansyöjät voivat tarttua Gordon Ramsayn reseptihaasteeseen, jossa Shepherd Pie´hin tulee tujaus punaviiniä, ehtaa lammasta (teurastathan itse kuten mestarikokki ohjeistaa) sekä perinteistä Worchester kastiketta.

http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/gordon-ramsay/shepherds-pie-recipe


***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
Bangers And Mash
1. Mielikuva=Ydinräjähdysmäskiä
2. Näkemys= Makkaroita ja perunamuusia
3. Kompromissi= Totta toinen puoli















Bangers and Mash on perinteinen brittiläinen talviruoka. Se sai alunperin nimensä sota-aikana, jolloin elintarvikkeille asetettiin tiukat säädökset ja annostelu oli niukkaa. Makkaroita alettiin kutsua Bangereiksi Sausagen sijaan, koska ne olivat niin vesipitoisia, että räjähtelivät paistettaessa. (British life and culture, 2011) 

Räjähdysaineet:
8 keittoperunaa, kuorittu ja pilkottu neljään osaan 
2 teelusikallista voita tai margariinia(älkee immeiset sitä keinotekoista margariinia käytelkö) 
1dl maitoa(tarpeen mukaan) 
suolaa ja pippuria(suutuntuman mukaan)
1/2kg naudanliha makkaraa
1dl silputtua sipulia(sietokyvyn mukaan)
2dl vettä tarpeen mukaan 
*Ruskea kastike: (valmista allaolevan ohjeen mukaan tai käytä kuivajauhevalmisversiota) 
2rkl vehnäjauhoja, nokare voita, 0.5l vettä, suolaa ja pippuria.

Tajunnanräjäyttävää actionia: 
1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Laita perunat kattilaan ja peitä ne kylmällä vedellä. Kiehumispisteen jälkeen anna keittyä n.20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmyitä. (Jos teet ruskean kastikkeen itse, olis paree alottaa tässä vaiheessa) 
*Ruskea kastike: 
Lämmitä pannu kuumaksi. Lisää nokare voita ja 2rkl vehnäjauhoja.Ruskista jauhot sopivan tummiksi ja ala lisäämään vettä vähitellen kokoajan sekoittaen. Jatka veden lisäämistä kunnes kastike on sopivan mehevää. Lisää mausteet samalla koemaistellen. Mausteena voi käyttää myös soijakastiketta, lihaliemikuutiota tai whatsoever mausteita, jotka hemmottelevat makuaistia.
 
2. Kuivaa perunat ja muussaa 1 voiteelusikallisen ja maitodesin kera. (määrä riippuu muusimieltymyksestä)Muussaa pehmeäksi(konettakin on lupa käytellä) ja mausta suolalla ja pippurilla.













3. Paista makkarat paistinpannulla. Poista paistuneet kyrsät pannulta ja aseta sivuun. Lisää jäljelle jäänyt 1tl voita pannuun ja paista sipulit keskilämmöllä kunnes ovat pehmoisia. Valmista ruskea kastike (jos teet itse, olis pitänyt tehdä jo. Jos teet valmispakkauksen mukaan, aikasi on NYT)
4. Kaada ruskea kastike sipulien sekaan ja sekoita kastike takaiseksi saadaksesi aikaan tasaisen kastikkeen ;) (Montakohan kertaa tuli sanotuksi "kastike") 
5.Kaada nyt puolet ruskeasta kastikkeesta laakean uunivuoan pohjalle niin että pohja peittyy kokonaan. Aseta paistetut makkarat kastikkeen päälle kauniiseen riviin. Kaada loput kastikkeesta makkaroiden päälle, ja lopuksi levitä perunamuussi koko sotkun päälle niin että se peittää kaiken muun alleen.
6. Paista vuokaruokaa esilämmitetyssä uunissa 20 minuutin ajan kunnes perunamuussi on pinnaltaan viehättävän ruskeaa. 
7. Tarjoile brittiläisittäin herneiden ja paistettujen sipulirenkaiden kera. (Makumieltymyksiä kaipaava voi tämän kerran joustaa ja nauttia vaihtoehtoisesti esim. perinteistä kurkku-tomaatti-salaattia)

 

 

 

 

 

  

 

Lähde: http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/food.html

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   *** 

TOAD-IN-A-HOLE eli...

 












Oletko 100% varma että haluat tietää suomennoksen?
Okei. Olenpa ainakin varoittanut...  Here we go!
Toad= rupisammakko. In= sisällä. Hole= Reikä. Yhteenveto= Rupisammakko reiässä. 

Rupikonnareiässä toteutuu näillä matskuilla:

2 kananmunaa
125g vehnäjauhoja
1.5 dl maitoa sekoitettu 1.5 dl kylmää vettä
1rkl sinapinsiemeniä
suolaa ja pippuria 
6 pulleaa sileää pehmeän pyöreää possunliha maggaraa 
100g ohutta pekonia tai Serranon kinkkua 
3 rkl paistinrasvaa/laardia/ihraa/voita
Tarjoiluun: Sipulirenkaita ja madeira-kastiketta.

Tällä konstilla:

1. Vatkaa munat, jauhot, maito, sinapinsiemenet ja mausteet yhteen kunnes kaikki jauhoklimpit ovat hävinneet. Paksuus on sopiva, kun seos on jotakuinkin ruokakerman paksuista, muttei ohuempaa. Anna seistä 15 minuuttia.
2. Esilämmitä uuni 220 asteeseen.
3. Irrota makkaroista kuoret. Kääri jokainen kuorittu makkara yhteen pekoni tai kinkkusiivuun.
4. Tipauta rasva/ihra/laardiköntti paistinvuokaan ja sujauta se uuniin kunnes se savuaa.(Kyllä, luit oikein: Kunnes se savuaa.)
5. Kaada taikina sihisevän rasvan päälle(älä pelästy: se sihisee hetkisen koska reagoi sihisevän laardin kanssa). Asettele seuraavaksi makkarat taikinan päälle.
6. Sujauta vuoka takaisin uuniin ja paista 25-30 minuuttia kunnes ruoka "hikoilee" (puffed=on hengästynyt) ja on kullanruskeaa pinnaltaan.
7. Tarjoile sipulirenkaiden ja madeiran kastikkeen kera.












Lähde: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/toadinthehole_83871: 
***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***  

WELSH RAREBIT -CHEESE ON TOAST
Eli Welshiläiset juustoleivät














Mitäs siihen vaaditaan...
  • 50g vehnäjauhoja
  • 50g voita
  • 2.50dl olutta(alkoholiton käy paremmin kuin hyvin)
  • 250g vahvaa Cheddar-juustoa raastettuna
  • 2tl sinappia
  • 2rkl Worschestershiren kastiketta
  • mustapippuria
  • 4 täysjyväpaahtoleipä viipaletta (olettaen että teitä on neljä ja jokainen haluaa yhden ;))

Kuinkas sitten edetään... 

1. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Keitä parin minuutin ajan ja sekoita kokoajan ettei jauhot pala pohjaan. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen olut, kunnes sinulla on edessäsi paksu, mutta tasainen kastike. Lisää joukkoon raastettu juusto ja sekoita kunnes se sulaa. Sekoita joukkoon sinappi ja Worchestershiren kastike ja mausta mustapippurilla.

2. Paahda leivät kevyesti ja voitele voilla(huom. ei mitään teollista margariinimössöä). Levitä sitten kunkin siivun päälle valmistamaasi kastiketta ja tyrkkää leivät uuniin grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun leipien pinta kuplii ja ruskistuu, ota ulos ja nauti!

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   *** 

ENGLANTILAISIA AAMIAISIA

Perinteinen brittiaamiainen on kaikkea mitä kuvittelet sen olevan. On aika heittää mielestä kaikki kuulopuheet lautasmallista ja ruokapyramideista. It´s time to enjoy! 

 








  


How to fill the morning plate? Kuinka täytetään aamun ensimmäinen lautanen?
A) Lautasmallin mukaan
B) Anti-lautasmallin mukaan

                                                                         

Eikun pannu kuumaksi ja tavaraa tirisemään!
  • paistettua pekonia                                                     
  • paistettuja munia
  • grillattuja tomaatteja
  • paistettuja tai grillattuja makkaroita
  • purkkipapuja

Sisältömuunnelmat hyväksytään tiettyjen rajojen puitteissa. Vaihtoehtoihin lukeutuvat paistetut herkkusienet, sipulirenkaat, black pudding eli musta makkara, white pudding eli musta makkara ilman verta, sekä paahdettu tai paistettu paahtoleipä marmeladin tai voin kera. Ketsuppi on vapaaehtoinen lisuke, jolla tosibritti peittää annoksensa kauttaaltaan.
  • Aamiaisjuomana kahvi, tee tai appelsiinitäysmehu.
  • Jälkiehkäisynä heikkovatsaisille: Rennie.
 ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***


AAMUPALOJA TYLSILLE JA HEIKKOVATSAISILLE

1) Kaurapuuro kera hillon ja maidon. (Kyllä, briteissäkin syödään puuroa!)













2) Corn flakes+ maito ja hillo. Paahdettu toast+marmeladi. Appelsiinimehu ja kahvi.


















3) Bagel-leipä+kermajuustoa, savulohta ja salaattia.














***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   *** 
HISTORIALLISESTI MERKITTÄVIÄ AAMIAISIA:

1) Devilled kidneys =Pirun munuaiset 


















Suosittua herkkua Edwardin ajan kuninkaallisten aamiaispöydissä. (Keitä lieneekään...)

  • Hanki 1 lampaan munuainen per henkilö. Leikkaa ne neljään osaan tai kuutioiksi.
  • Paista kuumassa öljyssä minuutin ajan kunnes ovat hieman ruskistuneita
  • Lisää tilkka sherryä, ripaus siideriviinietikkaa, ja teelusikallinen punaviinimarjahyytelöä. Sekoita tasaiseksi.
  • Mausta seos Worcestershire-kastikkeella, englantilaisella sinapilla, suolalla ja cayenne-pippurilla. Lisää mojova tujaus kermaa tuomaan samettisuutta kastikkeeseen.
  • Keitä 1-2 minuuttia, ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.
  • Tarjoa toastin(=paadetun paahtoleivän) ja vihreän salaatin kera.

2) Kedgeree =Lihariisiruoka


















Victoriaanisen ajan ehkäpä tunnetuin aamiaisruokalaji. (Vertaa nykyään=Chicken tikka masala.)
  • 300g basmatiriisiä
  • 500g savustettuja kolja-fileitä (Onko sellainen kala olemassa? :O)
  • 1 pieneksi silputtu sipuli
  • 100g suolaamatonta voita (Huom. Britessä suolaamaton voi on kulttuurijuttu)
  • 1 teelusikallinen curry-maustetta
  • 4-5 kovaksi keitettyä ja paljaaksi kuorittua munaa. (1 per syöjä/syöjätär)
  • suuri kourallinen tuoretta pilkottua persiljaa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • suolaa ja pippuria

* Lämmitä 6dl vettä syvässä kastikepannussa. Kun neste kiehuu, asetappas sinne ne kolja-fileet, laske lämpöä ja aseta pannulle kansi päälle.(Saavat fileet hauduskella yksiksensä)
* Anna hautua 8-10 minuuttia. Valuta pannussa oleva vesi kannuun ja pidä kala lämpimänä.
* Sulata 50g voita ja paista sipulit pehmeiksi. Sekoita joukkoon curry ja kokkaile vähän aikaa. (dippadaa) Vähän lauleskeltuasi lisää joukkoon riisi ja koljan paistosta säilöön otettu vesi.
* Sekoita ja odottele kiehumispistettä.
* Kiehumispisteen saavutettuasi pienennä lämpöä, peitä pannu kannella ja keittele miedolla lämmöllä hellän varoen 15 minuutin ajan kunnes vesi on kaikonnut ja riisi on sopivaa syötäväksi.
* Kun riisi kiehuu, valmista kolja. Poista fileistä nahka ja ruodot ja pilko liha suuriksi lohkoiksi.
* Kippaa valmis riisi suureen tarjoiluastiaan ja nostele koljafileet sekaan varovasti.
* Lisää persilja, sitruunamehu ja loput 50g voita. Sekoita, jotta voi ja persilja jakaantuvat tasaisesti ruoan sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
* Koristele puolitetuilla, kovaksi keitetyillä munilla ja persiljatöyhtöillä.













Lähde: http://www.essentially-england.com/english-breakfast.html 

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

KELLO VIIDEN TEE --AFTERNOON TEA
(Kahvi hyväksytään poikkeustapauksissa. Kahvimaan kansalaisuus on ainoa hyväksyttävä poikkeus)















Historianpikatunti: Englantilainen kello viiden iltapäivätee on yli 300 vuotta vanha perinne. Yleisesti teen juonti yleistyi Englannissa portugalilaisen Katariina Braganzalaisen myötäjäisten myötä vuoden 1662 jälkeen Englannin saatua saaliikseen Bombayn sataman.
Vuoden 1840 tienoilla Englannin herttuattarelle Annalle tuli kello viiden nälkä. Hän keksi että teen kanssa täytyisi tarjoilla jotakin purtavaa. Hän alkoi tilata herkkuja huoneeseensa ja nautti niitä omassa yksityisyydessään. Vähitellen tapa yleistyi hovissa ja myöhemmin koko valtakunnassa alettiin herkutella kello viisi. Tästä sai alkunsa Afternoon tea -time perinne.














Britti palaa kotiin töistä ja nauttii teetä, suomalainen syö illallisen. Kumpi parempi? Ehkä molempi.


Perinteinen teehetki koostuu seuraavista:
* Kurkkuvoileivät
* Kolmioleivät eri täytteillä
* Teeleivät, eli skonssit makealla tai suolaisella täytteellä
* Erilaiset kakut
* Brittiläisittäin teetä maidon ja sokerin kera/Suomalaisittain Juhlamokkaa sirkkukuution ja maitotilkan kera
* Lisukkeina esim. Earl Grey tea -siirappia, melkein rasvaksi asti vatkattua kermaa, kermavaahtoa, marmeladia ja hilloa.
JA TÄSSÄPÄ TOIMINTAOHJETTA POIKASINEEN:

KOLMIOLEIVÄT ERI TÄYTTEILLÄ















1) Tonnikalaleivät
Graham-paahtoleipää
Tonnikalatahna:
1prk öljyyn säilöttyä tonnikalaa
Mustapippuria
Ruohosipulisilppua
Tillisilppua
1 prk ranskankermaa/creme fraichea

* Paahda leivät kevyesti. Valmista tonnikalatahna sekoittamalla kaikki aineet tasaiseksi mössöksi. Levitä puolelle leivistä tonnikalatahnaa. Paina voitelematon leipä päälle ja leikkaa kolmioiksi.

2) Kurkkusandwich
Graham-paahtoleipää
Kurkkutahna:
Raastettua kurkkua
Tuorejuustoa(esim. valmiiksi maustettua piparjuuri-tuorejuustoa)
valkoviini-etikkaa leipien kostutukseen

* Paahda leivät kevyesti. Valmista tahna(paljon onkin valmistamista ;)) sekoittamalla kaksi ainesosaa yhteen. Kostuta paahdetut leivät valkoviinietikalla esim. pullasutia käyttäen. Levitä tahna puolelle leivistä. Paina voitelematon puoli päälle ja leikkaa kolmioiksi. Leivän päälle voi laittaa koristeeksi kurkkusiivun ja tökätä hammastikun siitä läpi.













3) Lohileipä
Graham-paahtoleipää
Lohitahna:
Lohta(säilykelohi ok. tuore lohi priimaa.)
1prk Creme fraichea
sitruunan mehu
mausteita(it´s up to you! eli mielesi mukaan!)

* Paahda leivät kevyesti. Valmista tahna, eli(ylläri) sekoita kaikki aineet keskenään. Kostuta leivät valkoviinietikalla, esim. pullasutia käyttäen. Levitä tahna puolelle leivistä, ja paina voitelematon puoli päälle. Leikkaa kolmioiksi.

JUUSTOSARVET














Hanki:
200 g voita
7,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2,5 dl maitoa
50 g hiivaa
Juustoraastetta

Action!
1. Sekoita suola jauhoihin. Nypi jauhot ja voi yhteen. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva. Kaada koko maitoliru kerralla taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
2. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä noin 1 cm paksuinen levy. Leikkaa taikinasta kolmioita taikinapyörällä.
3. Levitä kolmioille juustoraastetta ja kääri sarveksi aloittaen kolmion leveästä päästä. Anna sarvien kohota liinan alla puolisen tuntia.
4. Voitele sarvet kananmunalla ja koristele esimerkiksi unikonsiemenillä (tulee goodeja rasvoja ja antioksidantteja nääs!).
5. Paista 225-asteisessa uunissa n.10-12 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ja viehättävän kultaisia pinnaltaan.

Makiaa makiaa masun täydeltä...
SACHER-KAKKU (Ihan koko kakku siis)













(Ylläoleva kuva: Kokki-äidin taidonnäyte. Tilaustyö tuttavan juhliin.)

Varaappas näitä keittiön pöydälle:
150g voita
150g tummaa suklaata
5 valkuaista
1/2 dl tomusokeria
5 keltuaista
1 1/2dl tomusokeria
1 1/2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
Mehua / kahvia / rommia kostutukseen
Täyte:
Aprikoosisosetta tai marmeladia
Kuorrutus:
100 g voita
150 g tummaa suklaata

Ja varaudu seuraavaan haasteeseen:
1. Sulata rasva kattilassa, paloittele joukkoon suklaa ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä, muttei jähmettyä.
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon 1/2 dl tomusokeria siivilöitynä ja jatka vatkaamista hetki.
3. Vatkaa keltuaiset ja 1 1/2 dl siivilöityä tomusokeria vaahdoksi.
4. Sekoita keltuais-sokerivaahtoon juokseva suklaaseos sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden.
5. Lisää vielä joukkoon valkuais-sokeriseos ja sekoita sen verran, että aineet tasoittuvat (no more!).
6. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan, halkaisija about 22-24cm.
7. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 60-70 minuuttia.
8. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjat ja levitä väleihin aprikoosisosetta.(maltilla maltilla. Tämä on muutenin MAKEAA tavaraa)
9. Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä, paloittele joukkoon suklaa ja sulata se koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Kaada jäähtynyt, mutta vielä juokseva kuorrutus kakun päälle ja reunoille.
10. Anna kakun maustua viileässä mielellään seuraavaan päivään. Tarjoile kermavaahdon kera.


















* Huom: Leivokset valmistuvat leikkaamalla kakkupohjasta yhdelle syöjälle sopivankokoisia neliöitä. Muuten samat ohjeet.

***   ***   ***   ***
Mehevä mojova hedelmäkakku
(Sama mitä Suomessa nautitaan joulun aikaan. Briteissä ympäri vuoden, eritoten ilta viideltä)















Mojovat ainekset:
450 g kuivattuja sekahedelmiä
2 ½ dl raakasokeria
2 ½ dl vettä
100 g voita
3 kananmunaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua neilikkaa


  










Mehevät toimintaohjeet: 
1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Paloittele sekahedelmät pieniksi kuutioiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sinne hedelmäpalat ja sokeri.
2. Kiehauta ja anna hautua, kunnes hedelmäpalat ovat pehmeitä. Lisää rasva ja sekoita tasaiseksi.
3. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Pyöräytä joukkoon kuivat aineet, jotka on sekoitettu hyvin keskenään.
4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
5. Paista uunin alaosassa noin 1 tunti 15 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla.(jos tulee ylös kuivana, kakku on kypsä. Jos tikussa on kakunrippeitä, kakku on raaka ;))















***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
SUKLAALEIPÄ

 








Osta:
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl kaakaojauhetta
2 dl piimää
1 ½ dl rouhittuja saksanpähkinöitä tai manteleita

Käytä em. aineet hyödyksi:
1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota pitkänmallinen vuoka.
2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja pähkinärouhe kulhossa.
3. Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
4. Siivilöi kaakaojauhe taikinaan ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Lisää piimä ja jauhoseos ja sekoita.
5. Laita taikina vuokaan ja paista noin 1 tunti. Kokeile kakun kypsyyttä jälleen kerran sillä hammastikulla.
6. Jäähdytä ja tarjoa hillon, appelsiinimarmeladin tai appelsiininmakuisen tuorejuuston kera. NJAM!



















*Hennariikan testaama. :) Kuulemma herkullista myös ilman pähkinöitä pähkinävoin kera!

***  ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
SKONSSIT
ALIAS=ENGLANTILAISET TEELEIVÄT

Kello viiden teen yhteydessä herkutellaan eritäytteisillä skonsseilla. Tavallisimmat skonssit tarjoillaan voin, mansikkahillon ja "clotted creamin" eli eräänlaisen hapankerman kera. Suomessa mennään kermavaahtolinjalla.



Raaka-ainelista:
(Neljälle persoonalle)
225 g (n. 3,7 dl) vehnäjauhoa,
jossa on leivinjauhe mukana tai
tavallista vehnäjauhoa + 1 tl leivinjauhetta
50 g voita
1 1/4 dl maitoa                                                
1 1/2 rkl sokeria
1 maustemitta suolaa
Voiteluun:
maitoa
Maun mukaan... 
2 dl kuohukermaa                                   
20 g voita
1 dl mansikkahilloa

Tee näin eli follow this: 
1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Siivilöi jauhot kulhoon. Nypi voi jauhojen sekaan, niin että muodostuu ryynimäinen seos. Lisää sokeri ja suola, sitten maito ja sekoita nopeasti taikinaksi.
2. Siirrä taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Kauli noin 2 sentin paksuinen levy ja paina siitä muotilla noin 5 sentin läpimittaisia pyörylöitä. Kokoa taikinanrippeet, kauli ne uudestaan, ota jälleen muotilla, jne. kunnes taikina on loppu.(tuttu juttu joulun piparitouhuista!) Siirrä kakkuset leivinpaperilla peitetylle uunipellille, voitele maidolla.
3. Paista skonsseja 12-15 minuuttia. 
4. Täytteet: Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita kermavaahto ja mansikkahillo omiin kulhoihinsa, samoin voi. 
5. Tarjoile skonssit vastapaistettuina, mieluiten lämpiminä. Ylijäävät skonssit kannattaa pakastaa ja tarjota mikrossa tai uunissa uudelleen lämmitettyinä. (Kylmänä/jäähtyneinä nou goodii)

* Tosibritti nauttii Skonssit melkein rasvaksi asti vispatun kerman kera.

VAIHTOEHTOINEN LISUKE (TAI EDELLISTEN LISUKKEIDEN LISÄLISUKE)...

Earl Grey -siirappi
1 rkl Earl Grey -teelehtiä
2 dl vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
3/4 dl raakaruokosokeria

* Hauduta teetä noin 3 – 5 minuuttia ja siivilöi lehdet.
Mittaa ainekset kattilaan ja keitä siirappia kokoon melko kovalla lämmöllä noin 10 – 15 minuuttia.














ENJOY YOUR TEA TIME!

Lähteet: http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Ruoka/1194636097982/artikkeli/kello+viiden+tee+leivonnaisineen+hiljentaa+britin+kurnivan+vatsan.html  
http://villaainalacuisine.wordpress.com/2011/02/13/kello-viiden-tee-eli-teekutsu-menu

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

LUMOAVIA LISUKKEITA

Lemoncurd-Sitruunahyytelö/tahna/kiisseli/hillo
(Rakkaalla herkulla on monta käännöstä)


















10 pikkuannosta valmistuu näistä:
2 dl sokeria
2 sitruunaa
1 munankeltuainen
75 g voita

Tällä tavalla:
1. Mittaa pinnoitettuun kattilaan sokeri, pestyjen sitruunoiden raastettu kuori ja mehu sekä munat ja keltuainen.
2. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes se sakenee kiisselimäiseksi. Siirrä kattila sivuun.
3. Lisää kuutioitu voi lämpimään seokseen. Vatkaa, kunnes voi sulaa, ja tahna on kuohkeaa.
4. Siirrä sitruunatahna puhtaaseen, kannelliseen purkkiin ja anna jähmettyä viileässä. Lemon curd säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa.

•Kokeile kirpeänmakeaa sitruunatahnaa myös jogurtin, kermavaahdon, jälkiruokien ja kakkutäytteiden maustajaksi. (Marian vinkki: Kokeile lemoncurdia kaurapuuron päällä! Paljon muuta et tarvitsekaan.)














Lähde: http://www.maku.fi/resepti/sitruunatahna-lemon-curd-0:

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Tartar-kastike
Soomen kielellä= hammaskivikastike/tataarikastike/viinikivikastike
Engl. translaatio=Chinese tribe sauce(Kiinalainen heimo -kastike), dental calculus-sauce
Saksaksi(W+neropatti)= Weinstein
Unkari(kaikki kunnia sukulaiskielellemme, mutta...) =fogkö

http://ilmainensanakirja.fi/sanakirja/tartar?chooseLang=1












Neljälle tyypille tarttet:
2 d majoneesia
1 kpl silputtua suolakurkkua
2 rkl hienonnettua kaprista
1 tl sitruunamehua
1 tl worcestershiren kastiketta
1/4 tl sokeria
1/4 tl tabascoa

Yhden lauseen resepti:  
1) Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja anna kastikkeen tekeytyä viileässä.
Tarjoile esim. Fish and Chipsien dippikastikkeena.
Tadaa! Kokeile seuraavalla kerralla silmät sidottuina.

Lähde:  http://www.maku.fi/resepti/tartarkastike-tartar-sauce










Välimainos!
Sokkokokin 3. tuotankokausi on alkanut. Jaksot esitetään maanantaisin nelosella klo. 16.05.
1-2 tuotantokausien reseptit löytyvät täältä.
3. kauden reseptit puolestaan täältä. =)

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
Madeira-gravy

(Madeira-kastikkeella ei ole mitään tekemistä maantieteellisen Madeiran kanssa, mutta Madeira-viinin kanssa sitäkin enemmän)

Ainesosaset:
4dl lihalientä (=4dl vettä + 1 lihaliemikuutio)
1dl Madeira viiniä
2tl sokeria
musta- tai valkopippuria
2,5 rkl maissijauhoja
Toimintavaiheet:
1. Kuumenna vesi kattilassa. Sekoita lihaliemikuutio joukkoon. Lisää madeira, sokeri sekä pippuri.
2. Suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetuilla maissijauhoilla. 
3. Kaada suurus kattilaan ja sekoita hyvin. Keitä, kunnes kastike sakenee. 
4. Tarjoile kastike esim. Fish and chipsien tai Toad-in-a-holen kanssa.


Lähde: http://www.ruokala.net/resepti/nopea-madeirakastike

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
Suomen maan parhaat reseptit
tarjoaa Herkkuhempukan, eli Henna-Riikan naminamiblogi:
http://herkkuhempukka.blogspot.com