Terveyttä lautaselle

Tällä sivulla jaan reseptejä, jotka liittyvät blogissani julkaistuihin  
Päivän ruokiin, Food of the days.

Ottakaa tai jättäkää, mutta olisin varsin mieluissani mikäli viitsitte infota minua kokeilemienne reseptien pätevyydestä ja oikeaoppisuudesta. Minä olen ravitsemus-ihminen, eli kallistun tieteen puolelle. Kertokaa te ruoka-ihmiset miltä nämä leipomukset ja reseptit näyttävät ja maistuvat käytännössä.

Siemenet, 16.1.2012

* Siemenleipä/-rieska
* Vihreä salaatti siementen kera
* Seesami-manteli patukat
* Tuorepuuro
* Sesam-broileri
* Hampunsiemenjäätelö
* Rucola-pekoni-pinjansiemen pasta
* Speltti-pellavansiemen-pizzapohja

* Pinjansiemenillä ja rucolalla kuorrutettu lohi

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Siemenleipä/-rieska


Soijaton ja viljaton (16 palaa)
8 annosta

* 3-4 munaa TAI 2 munaa ja 2 dl juustoraastetta
* 3-4 rkl rahkaa TAI n. 3-4 rkl paksua jogurttia
* 2 tl leivinjauhetta (ei pakollinen)
* siemeniä, jauheita, jauhoja n. 3dl
(esim. 2 rkl ruisjauhoja, 2 dl auringonkukansiemeniä, 0.5 dl pellavarouhetta, 1-2 rkl lesettä TAI 1 dl jauhettua pähkinää, 1-2 dl seesaminsiementä ja 1-2 dl auringonkukansiementä)
* luraus oliiviöljyä
* luraus vettä
* 1 tl suolaa tai maun mukaan.

* Sekoita munat ja rahka/jogurtti, sekä juusto tasaiseksi massaksi. Sekoita keskenään jauheet, jauhot, siemenet, leivinjauhe ja suola.
* Lisää munarahkaseokseen jauhot ja sekoita.
* Laita uuni n. 200 asteeseen. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi levyksi. Taikina on löysähköä, lusikoitavaa. Laita uuniin ja paista kypsäksi n. 20-40 min.
* Jos taikinassa on vehnä- tai ruisjauhoa niin leipä kypsyy nopeammin.
Uskalla paistaa ihan kypsäksi asti, ettei jää liian pehmeäksi sisältä.
* Leikkaa leipä 4x4 paloiksi, yhteensä siis 16 palaa.

* Erilaisia siemeniä, jauheita ja jauhoja kannattaa kokeilla rohkeasti. Pääasia on, että erilaisia jauhoja/siemeniä laitetaan taikinaan niin, että taikina pysyy löysähkönä. Kokeilkaa ihmeessä myös guinoaa ja kookosta. Voi myös tehdä sämpylöinä, eli 9 lätyskää pellille, niin tulee 9 sämpylää ja 18 sämpylänpuolikasta.














***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***  ***   ***
Vihreä salaatti siementen kera

1 kimppu jäävuorisalaattia
2 kourallista rucolaa
3 rkl auringonkukan siemeniä
2rkl kurpitsansiemeniä
1/3 kurkku
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
 
1. Paahda kuivalla, ei liian kuumalla paistinpannulla kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä kunnes ovat kauniin ruskeita. Siemenet myös poksahtelevat. Siirrä paahdetut siemenet jäähtymään.

2. Pese ja paloittele jääsalaatti ja rucola, ja siirrä ne salaattikulhoon.
3. Sekoita paahdetut ja jäähtyneet siemenet joukkoon
4. Pese ja paloittele kurkku, sekä halkaise kirsikkatomaatit, ja aseta ne salaattiin
5. Salaatin pinnalle vielä loraus viinietikkaa ja oliiviöljyä
 
  





***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Sesami-manteli patukat, 20 kpl












2 dl seesaminsiemeniä 
4dl kaurahiutaleita 
2 dl mantelirouhetta 
1 dl kookoslastuja 
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl gojimarjoja
1 dl inkamarjoja 
1 dl hunajaa
½ dl oliiviöljyä
½ dl mansikkamehua

* Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Kuumenna kattilassa öljy, mehu ja hunaja kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoot muut aineet.
* Laita seos öljytylle leivinpaperille uunipellin päälle ja painele seos kiinteäksi ja matalaksi neliöksi (30x10cm, paksuus noin 2-3cm), tai haluamasi kokoiseski / malliseksi. Paista uunin alimmalla tasolla reilut 30min.
* Leikkaa jäähtynyt seos haluamasi kokoisisksi patukoiksi. Parhainten valmiit patukat säilyvät jääkaapissa.

***  ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
Tuorepuuro


Kuorellisia seesamin siemeniä
n. 1 dl

Kuorettomia auringonkukan siemeniä
n. 1 dl

Pellavarouhetta
n. 0,25 dl

Vettä
n. 1,5 dl
.............................................................................................................................
*Siemenet huuhdellaan hyvin, liotetaan eri astioissa väljässä vedessä vähintään 6 h. Pellavarouhe laitetaan kuppiin johon 1 dl:n vettä, siinä se turpoaa puuromaiseksi. Seesamin- ja auringonkukan siementen liotusvesi kaadetaan pois ja siemenet vielä huuhdellaan. Siemenet rikotaan sauva-, teho- tai yleissekoittimessa lisäten vettä ja turvonnut pellavarouhe. Puuroon lisätään marjoja tai hedelmiä maun mukaan (luumu, kotimaiset marjat ym.) ja/tai mehua. Ei appelsiinimehua, mandariinia tms raakana poimittuja hedelmiä tai värjättyjä vesiä (juice ym.) 

* Makeuttamiseen voi käyttää hunajaa 1 tl. Annetaan puuron ns. ”rikastua” n. 2 tuntia, jolloin se on parhaimmillaan nautittavaksi. Puuroa voi tehdä isommankin annoksen ja pakastaa pieniin rasioihin, koska se on parasta tuoreena. Jääkaapissa se säilyy 2-3pv.














***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Sesam-broileri

3kpl broilerin fileepihvejä
1dl korppujauhoja
1dl kuorittuja sesaminsiemeniä
Mausteita: valmista broilerimausteseosta tai suolaa, valkopippuria ja paprikajauhetta
1/2 kananmuna

öljyä paistamiseen




Sekoita korppujauhot, sesaminsiemenet ja mausteet laakeassa astiassa. Riko kananmuna laakeaan kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Pyörittele broilerinfileet ensin kananmunassa ja sen jälkeen siemen-korppujauho-seoksessa. Paista pannulla runsaassa öljyssä kypsäksi. * Korppujauhojen ja siementen määrä on arvioitu.





***   ***    ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***  
Hampunsiemenjäätelö
Mikäli haluat keveämmän välipalan, voit tehdä hamppusorbettia jättämällä kauravalmisteen pois tai korvaamalla sen Yosalla.

2 dl kuorittuja hampunsiemeniä
2 dl vettä
2 dl (vaahtoutuvaa) kaurakermaa tai -vaniljakastiketta
200 g (4 dl) mansikoita tai muita marjoja
(sokeria)

Jauha hampunsiemenet ja vesi kermaksi. Soseuta mansikat. Vaahdota kauravalmiste. Sekoita ainekset keskenään. Maista, kaipaatko sokerilisää.
Pakasta. Sekoita pari kertaa pakastamisen aikana, jotta jäätelöstä ei tulisi kiteistä ja että lopputulos olisi kuohkea. Jäätelö on valmista noin 3 - 6 tunnin kuluttua käyttämäsi astian syvyydestä riippuen. Pikajätskiä saat jääpalarasiassa pakastamalla. Nosta rasia huoneenlämpöön 10 minuuttia ennen tarjoilua.













***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
Rucola-pekoni-pinjansiemen pasta

Pekoni ja pasta yhdistetään yleensä vain tunnettuun Miilunpolttajan pastaan. Rucolan raikas ja hiukan pippurinen maku yhdistettynä paistettuun pekoniin on kuitenkin kokeilemisen arvoinen juttu. Annoksen kruunaavat syntisen rasvaiset, mutta ihanan herkulliset voissa paistetut pinjansiemenet.

Näitä tarvitset:

320 g Moilasen luontaisesti gluteenitonta pastaa (kuivaa)
150 g rucolaa
60 g extra virgin oliiviöljyä
150 g pekonia
50 g pinjansiemeniä
30 g sipulia
30 g raastettua Parmesan-juustoa
30 g raastettua Pecorino-juustoa (voi korvata Parmesanilla)
ripaus suolaa ja mustapippuria
nokare voita  

Valmistus: Pese rucola huolellisesti ja poista mahdolliset kellastuneet lehdet. Paahda pinjansiemenet voissa, ja laita ne hetkeksi sivuun. Silppua sipuli ja ruskista sitä oliiviöljyssä. Lisää silputtu pekoni ja anna sen paahtua. Keitä ja valuta pasta. Sekoita pasta sipuli-pekoniseokseen ja mausta seos juustoilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää pinnalle rucola ja tarjoa heti. Tarjoa ruoan kanssa raastettua parmesania ja voissa paahdettuja pinjansiemeniä.














***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***
Speltti-pellavansiemen-pizzapohja

3dl vettä
1/2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1 dl pellavansiemenrouhetta

4-5 dl spelttijauhoja
2 pussia kuivahiivaa


Kuumenna vesi n. 42 asteiseksi, lisää suola ja pellavansiemenrouhe, anna turvota n. 15 min. Alusta spelttijauhoilla pehmeä taikina, lisää lopuksi öljy. Spelttijauhojen menekki riippuu pellavansiemenrouheen karkeudesta.
Nostata taikina kaksinkertaiseksi. Kauli uunipellille ohut pohja ja lisää täytteet makusi mukaan.









***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Pinjansiemenillä ja rucolalla kuorrutettu lohi

  •  600–800 g lohi- tai kirjolohifileetä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 ruukkua rucolaa
  • 1 dl pinjansiemeniä
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 1–2 valkosipulin kynttä
  • noin 1/2 dl oliiviöljyä
  • noin 1/2 tl suolaa
  • hiukan mustapippuria
Pinnalle:
  • pinjansiemeniä
  • rucolaa
Pane lohifilee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja valele päälle sitruunamehua.
Soseuta rucola, pinjansiemenet, parmesaani ja öljy monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Mausta valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Levitä tahna kalan pinnalle.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Sirottele kypsälle kalalle hiukan pinjansiemeniä ja rucolaa. Tarjoa lisänä perunoita tai kuskusia. 














***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***